Nemții repornesc încă o centrală pe cărbune. Berlinul face eforturi ca să economisească gazele naturale

23 Aug. 2022, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2022, 15:52 // Actual //  Lupu Eduard

Germania repune în funcţiune o nouă centrală de rezervă pe bază de cărbune pentru a compensa criza de gaze. Unitatea de producere a energiei electrice va fi repornită săptămâna viitoare, iar Germania speră să economisească, astfel, rezervele de gaze pentru iarnă. Gazele naturale sunt principalul combustibil folosit pentru încălzirea locuințelor în statul german.

Centrala Heyden din Petershagen, din apropierea orașului Hanovra, din vestul Germaniei, va fi repusă în funcțiune pe 29 august. Această unitate urmează să producă energie electrică până la sfârşitul lunii aprilie anul viitor, a anunţat operatorul Uniper. Centrala Heyden are o capacitate de producție de 875 de megawaţi. Instalația a fost pusă în funcțiune în anul 1987 și este una dintre cele mai puternice centrale electrice pe cărbune din Germania, potrivit Uniper.

Germania intenţiona să elimine treptat producţia de energie pe bază de cărbune cel târziu în 2038. Însă acest lucru nu mai este posibil, în prezent din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Perturbările din sistemul energetic, provocate de crizele de pe piața energiei au determinat autoritățile de la Berlin să revină asupra acestei decizii și să dispună reactivarea unor centrale.

Din 14 iulie, un regulament federal a permis centralelor pe cărbune din aşa-numita reţea de rezervă să fie complet reactivate. Prin această măsură autoritățile germane speră să economisească stocurile de gaze acumulate pentru iarna viitoare. Centralele de rezervă produc energie electrică numai când este necesar pentru a asigura stabilitatea reţelei, după cum relatează dpa.

La începutul lunii august, centrala Mehrum din Hohenhameln, deţinută de grupul energetic ceh EPH, a fost pusă în funcțiune. Mai multe centrale pe cărbune care au fost plasate în rezervă urmează să fie repornite săptămânile următoare în contexul fluxurile reduse de gaze importate din Rusia. De menționat că gazele naturale asigură funcționarea celor mai multe locuințe din Germania.

Pentru iarna viitoare, Germania trebuie să-și reducă consumul de gaze cu o cincime pentru a evita o penuria în această iarnă. Oficialii de la Berlin recomandă firmelor și gospodăriilor să se pregătească pentru cea mai mare criză energetică din Europa, scrie Financial Times. Ministerul german al Economiei a recomandat tuturor companiilor și autorităților locale să reducă temperatura minimă din spațiile de lucru la 19 grade C, pe timpul iernii.

Se așteaptă ca prețurile  la gaze să explodeze de la 1 octombrie, majorarea fiind de peste 100%. Furnizorii acuză costurile suplimentare pe care le au cu achizițiile de gaze naturale, în condițiile în care situația este tensionată și nu se întrevede o relaxare. Mai mult, avertizează că majorările de prețuri vor continua.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău