Banca Centrală a Rusiei acuză ministerul de Finanțe de prea mult optimism în legătură cu producția petrol

27 Aug. 2022, 08:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Aug. 2022, 08:24 // Actual //  bani.md

Banca Centrală a Rusiei a declarat vineri că prețurile petrolului și nivelurile de producție folosite de ministerul Finanțelor de la Moscova folosite pentru întocmirea noului buget sunt prea optimiste în contextul în care guvernul rus încearcă să-și mărească veniturile obținute din exporturile energetice, relatează Reuters.

Rusia, care încearcă de asemenea să-și majoreze rezervele în valută după ce sancțiunile istorice impuse de Occident i-au limitat accesul la piețele financiare globale, intenționează să reintroducă o regulă bugetară care transferă veniturile din exporturile de petrol în Fondul Național Suveran odată ce prețurile trec de un anumit prag.

Ministerul Finanțelor a propus folosirea unui preț de referință de 60 de dolari per baril de țiței și o producție zilnică de 9,5 milioane de barili drept parametri.

„Prețul de bază al petrolului și producția de petrol ni se par prea ridicate în noile reguli bugetare modificate”, afirmă Banca Centrală a Rusiei într-un raport.

Anterioara regulă bugetară a fost suspendată după ce statele occidentale au impus sancțiuni dure din cauza „operațiunii militare speciale” declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie. Aceasta prevedea ca veniturile din exporturile de petrol să fie transferate începând de la prețul de 40 de dolari per baril, cu o creștere anuală de 2%.
Banca Centrală de la Moscova afirmă că folosirea acestor estimări prea optimiste ale ministerului Finanțelor ar putea periclita construirea unui buget consolidat.

Perspective deloc încurajatoare pentru exporturile de petrol ale Rusiei
Neînțelegerile dintre oficialii ruși responsabili de economia țării vin în contextul în care Moscova a redus deja cu până la 30% prețurile la petrolul pe care îl oferă spre export țărilor din Asia, unde încearcă să își redirecționeze vânzările după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc la începutul lunii iunie.

O altă îngrijorare pentru oficialii de la Moscova o reprezintă perspectiva ridicării sancțiunilor occidentale împotriva Iranului, guvernul de la Teheran făcând deja planuri să înlocuiască Rusia pe piața europeană în ceea ce privește furnizarea de petrol.

Turcia, care nu s-a aliniat sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei, și-a dublat importurile de petrol rusesc de la începutul acestui an, însă acum ar putea avea o alternativă mai profitabilă la granița sa de est.

Ankara și-a sporit importurile de petrol rusesc la peste 200.000 de barili pe zi, comparativ cu doar 98.000 de barili în același interval de timp din 2021.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ