A început „arderea lentă” a economiei Rusiei

29 Aug. 2022, 05:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Aug. 2022, 05:11 // Actual //  bani.md

La șase luni de la invadarea Ucrainei, Rusia este împotmolită într-un război de uzură pe care nu l-a anticipat, dar are succes pe un alt front – economia sa dependentă de petrol se află într-o recesiune profundă, dar se dovedește mult mai rezistentă decât se aștepta, scrie CNN.

„Conduc prin Moscova și sunt aceleași ambuteiaje ca înainte”, spune Andrey Nechaev, care a fost ministrul rus al economiei la începutul anilor 1990.

Disponibilitatea Chinei și a Indiei de a cumpăra petrol rusesc ieftin a ajutat, dar Nechaev și alți analiști spun că economia Rusiei a început să scadă și este posibil să se confrunte cu o perioadă prelungită de stagnare ca o consecință a sancțiunilor occidentale.

La suprafață, nu s-au schimbat prea multe, cu excepția câtorva vitrine goale care găzduiau cândva mărci occidentale care au părăsit țara cu sutele. McDonalds se numește acum „Vkusno i tochka”, sau „Gustos și atât”, iar cafenelele Starbucks se redeschid treptat sub marca abia deghizată Stars Coffee.

Exodul întreprinderilor occidentale și valul după val de sancțiuni occidentale punitive care vizează exporturile energetice vitale ale Rusiei și sistemul său financiar au un impact, dar nu în modul în care mulți se așteptau.

Nechaev, care a prezidat unele dintre cele mai turbulente perioade economice ale Rusiei și a ajutat la orientarea tranziției sale către o economie de piață, atribuie o parte din acest lucru băncii centrale.

Rubla s-a prăbușit până la un minim record în raport cu dolarul american la începutul acestui an, în urma invaziei, în timp ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 600 de miliarde de dolari. Dar de atunci rubla și-a revenit la cel mai puternic nivel față de dolarul american din 2018.

Acesta este în mare parte rezultatul controalelor agresive de capital și al creșterilor agresive ale ratelor în primăvară, care au fost în mare parte inversate acum. Ratele dobânzilor sunt acum mai mici decât înainte de război, iar banca centrală spune că inflația, care a atins un vârf de aproape 18% în aprilie, încetinește și se va situa între 12% și 15% pentru întregul an.

De asemenea, banca centrală și-a revizuit în creștere prognoza privind PIB-ul pentru anul în curs, așteptându-se acum la o scădere de 4% până la 6%. În aprilie, prognoza era pentru o contracție de 8% până la 10%. De asemenea, Fondul Monetar Internațional preconizează acum o contracție de 6%.

A ajutat faptul că Kremlinul a avut opt ani pentru a se pregăti, stimulat de sancțiunile impuse de Occident după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.

„Ieșirea Mastercard, Visa, abia a avut un impact asupra plăților interne, deoarece banca centrală avea propriul sistem alternativ de plăți”, spune Nechaev.

Rusia a înființat cardul de credit Mir, precum și propriul sistem de procesare a tranzacțiilor în 2017.

Și există un motiv pentru care fanii ruși ai McDonalds și Starbucks încă își pot lua doza de fast-food, spune Chris Weafer, partener fondator al Macro Advisory Ltd, o companie de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia.

Începând cu 2014, multe branduri occidentale din Rusia au cedat în fața presiunilor guvernamentale și au localizat o parte sau toate lanțurile lor de aprovizionare. Astfel, atunci când aceste companii au plecat, a fost relativ ușor pentru cumpărătorii ruși să le cumpere și să continue să le ruleze, pur și simplu schimbând ambalajul.

„Aceiași oameni, aceleași produse, aceeași aprovizionare”, spune Weafer.

Totuși, nu este o strategie complet etanșă.

Magazinele McDonald’s rebranduite au raportat o penurie de cartofi prăjiți la jumătatea lunii iulie, când recolta de cartofi din Rusia a fost insuficientă, iar furnizorii străini nu au vrut să umple golul din cauza sancțiunilor.

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 17:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 17:05 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a anunțat un pachet de tarife vamale între 10% și 25% asupra unui spectru larg de produse americane, în valoare de aproximativ 22 miliarde de euro, ca reacție la războiul tarifar declanșat de fostul președinte Donald Trump. Măsurile, aprobate de 26 din cele 27 de state membre (cu Ungaria opunându-se), vizează în mod deliberat produse provenite din state americane care au votat în favoarea Partidului Republican.

Potrivit unui document intern citat de Politico, Bruxellesul a adoptat o strategie de „lovitură politică”, selectând coduri tarifare care afectează în special bastioanele republicane, cu scopul de a pune presiune electorală asupra susținătorilor lui Trump.

Exporturile americane de soia către UE au totalizat 2,4 miliarde dolari în 2024. Din această sumă, 2,1 miliarde provin din state republicane, iar doar 348 milioane din cele democrate. Louisiana, statul republican condus de Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentanților, reprezintă 82,5% din acest export — aproape 2 miliarde USD.

Asociația americană a producătorilor de soia a criticat anterior politica lui Trump, spunând într-un comunicat: „Tarifele nu sunt o glumă, iar fermierii sunt nemulțumiți”.

Taxele vizează carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan și țigările din Florida.

De asemenea au fost taxate produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama, înghețata din Arizona, batistele din Carolina de Sud, păturile electrice din Alabama, cravatele și papioanele din Florida și mașinile de spălat din Wisconsin

Deși whiskey-ul american a fost exclus de pe listă în urma presiunilor din partea Franței, Italiei și Irlandei — după ce Trump a amenințat cu taxe de 200% pentru băuturile europene — UE a inclus în schimb produse mai puțin vizibile, dar cu impact economic și simbolic asupra bazinelor republicane.

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU