VIDEO China dărâmă blocuri turn în efortul de a stimula economia care stagnează

29 Aug. 2022, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2022, 14:06 // Actual //  Lupu Eduard

China dărâmă blocuri turn și întrerupe construcția clădirilor care ar putea găzdui 75 de milioane de oameni, în timp ce guvernul lui Xi Jinping încearcă să sprijine piața imobiliară în stagnare a țării.

Analiştii au avertizat că Beijingul a adoptat o strategie de „construire, pauză, demolare, repetare”, în timp ce oficialii chinezi încearcă să restrângă oferta pentru a evita o scădere a preţurilor locuinţelor şi pentru a stimula activitatea economică prin mai multe construcţii.

Cercetătorii de la Fathom Consulting au dezvăluit că aproximativ 3 miliarde de metri pătrați de locuințe au fost puse în pauză sau demolate în ultimii ani, împiedicând proprietățile să ajungă pe piață. Este suficient să găzduiești 75 de milioane de oameni, mai mult decât întreaga populație a Regatului Unit.

Dezvoltatorii chinezi îndatorați au fost cufundați în criză, deoarece Piața imobiliară aflată în dificultate cântărește foarte mult pe a doua economie din lume. China are vaste „orașe fantomă” neocupate după cantități uriașe de dezvoltare alimentată de datorii, în timp ce demolările au crescut pe măsură ce constructorii rămân fără bani.

Joanna Davies, șeful departamentului de economie din China la Fathom, a spus că casele durează în medie opt ani „uimitor” pentru a fi finalizate, deoarece aprovizionarea este „alimentată prin picurare în sistem”.

Ea a spus: „Un instrument cheie de politică pentru manipularea ofertei este de a comanda blocarea proprietăților în timpul fazei de construcție a unui proiect.

„Aceste practici permit ca cantitatea de locuințe noi aflate în construcție să continue să crească – ceea ce ajută la susținerea creșterii economice pe termen scurt și la menținerea sub control a tulburărilor sociale – fără a inunda piața și a scădea prețurile proprietăților.”

Încrederea în piața imobiliară din China s-a prăbușit după o criză la unii dintre dezvoltatorii săi îndatorați. Gigantul imobiliar Evergrande a intrat în neîndeplinire a datoriilor după ce s-a împrumutat agresiv cu mulți cumpărători chinezi de locuințe care au fost lăsați expuși prin achiziționarea proprietății înainte de începerea lucrărilor.

Doamna Davies a declarat pentru Telegraph: „Cu stocul cumulat de capacitate neutilizată de zece miliarde de metri pătrați, se pare că China a recurs la demolări pentru a reduce o parte din acest exces.

„Numerele începute de locuințe rezidențiale din China au depășit de mult cele finalizate, ceea ce a dus la un stoc în creștere de locuințe „în construcție”.

„Suntitatea de suprafață raportată ca fiind „în construcție” în 2021 se situează cu mult sub spațiul „început” minus „finalizat” sugerează că această cantitate ar trebui să fie.”

Ea a spus că „singurele explicații pentru acest decalaj” sunt întreruperea construcției pe proprietăți și demolări.

Beijingul a decis să reducă costurile creditelor ipotecare luni, deoarece intensifică eforturile de a susține piața imobiliară.

Banca sa centrală a redus rata principală a împrumutului pe cinci ani – care are un impact asupra costurilor ipotecare – cu 0.15 puncte procentuale, până la 4.3%, egalând reducerea record înregistrată în mai. China a anunțat, de asemenea, împrumuturi speciale pentru dezvoltatori în valoare de 200 de miliarde de yuani chinezi (25 de miliarde de lire sterline) pentru a-i ajuta să finalizeze case neterminate care au fost deja vândute.

Estimările S&P sugerează că vânzările de proprietăți în China vor scădea cu o treime în acest an, o scădere mai gravă decât în ​​timpul crizei financiare. Piața imobiliară reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul chinez, deoarece economia sa este, de asemenea, afectată de poziția draconiană a domnului Xi, zero Covid, care provoacă restricții stop-start.

Sheana Yue, economist chinez la Capital Economics, a declarat că perspectivele economice ale Chinei s-au întunecat în ultimele luni, pe măsură ce piața imobiliară se luptă.

Ea a spus: „Deteriorarea situației virusului se adaugă la riscurile de perturbare și va continua să fie un obstacol pentru încrederea consumatorilor. Problemele de pe piața imobiliară par departe de a fi rezolvate. Și, deși sprijinul politic a fost intensificat, ne îndoim că acest lucru va oferi un impuls mult economiei.”

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău