Cum a încercat Kremlinul să pedepsească Londra pentru susținerea Ucrainei: Cazul „guvernului controlat de servicii”

30 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă bombele și gloanțele sunt concentrate exclusiv asupra Ucrainei, Rusia țintește, în războiul informațional, principalii aliați ai Kievului. În prim-plan acum este Marea Britanie, după ce hackerii au spart emailurile unor personalități și au publicat pe site-uri obscure și rețele de socializare informații menite să compromită guvernul de la Londra.

La prima vedere, Gwythian Prins, profesor la London School of Economics, nu se încadrează în tiparul țintelor urmărite de hackerii ruși. Însă el era doar o pârghie pentru a ajunge mai departe: e-mailurile sale personale conțineau nu doar detalii despre viața lui de zi cu zi, ci și informații surprinzătoare despre un complot de preluare a controlului asupra guvernului, relatează Politico.

Ținta reală a fost un prieten, Richard Dearlove, cu care profesorul coresponda prin intermediul mailurilor criptate. Susținător fervent al mișcării Brexit, Dearlove a fost șef al MI6, agenția britanică de spionaj.

Hackerii au spionat și alte figuri politice din Marea Britanie, printre care și activistul marxist Paul Mason, fost jurnalist economic de televiziune, în prezent comentator politic, care a îndemnat mișcarea de stânga să susțină eforturile guvernului britanic de a-l înfrunta pe Vladimir Putin.

Atacurile au avut loc sub forma unor escrocherii de tip phishing și indică drept suspect un grup de hackeri intitulat Cold River, foarte activ după invadarea Ucrainei. Cunoscut și sub denumirile Callisto și Reurse Team, grupul a atacat think-tankuri din SUA, birouri NATO și militari din Europa de Est, potrivit analiștilor Google și altor specialiști.

Grupul a folosit o metodă specifică prin care păcălea oamenii să introducă datele de utilizatori și parolele pe site-uri care păreau sigure. Astfel, hackerii au obținut acces în inboxurile conturilor de mail de pe platforma ProtonMail, în ciuda reputației acesteia în materie de securitate.

În căutarea unui complot inexistent

Experții avertizează că hackerii și chiar freelancerii care vând datele obținute ilegal unor entități puternice împânzesc LinkedIn-ul și alte rețele de socializare cu profiluri false pentru a depista cine cu cine comunică în privat, apoi lansează atacuri asupra unor ținte multiple din grupurile de prieteni sau colegi.

În cazul celor doi susținători ai Brexit, profesorul Prins s-a dovedit ținta perfectă. Susținător pasionat al mișcării pro-Brexit, având contacte în guvernul britanic și în nucleul dur al Partidului Conservator cu care a ținut legătura în bătăliile politice de dinaintea referendumului din 2016, Prins avea un cont de e-mail cu inbox-ul plin de detalii picante.

Profesorul este o figură excentrică în mediul academic. A scris articole pentru Net Zero Watch, un grup de campanie din care face parte controversatul politician conservator Nigel Lawson, un sceptic al schimbărilor climatice. Prins a lansat și afirmații nedovedite potrivit cărora Putin ar fi bolnav de Parkinson.

Mesajele private pe care el le-a trimis la apogeul Brexitului, în 2018 și 2019, au fost publicate în aprilie 2022, la câteva luni după invadarea Ucrainei, pe un site făcut la comandă. Acestea conțin detalii banale despre viața lui privată, toate făcute publice de hackeri pe un site abia creat, numit sugestiv „Sneaky Strawhead” („Capul de paie șiret”), aluzie la aspectul fizic al premierului Boris Johnson.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău