Enclava lui Kransnoselski înoată în rahat! Sturza: Disperare la Tiraspol. Rusia – la ani lumină de Transnistria

01 Sept. 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza explică într-o postare  pe Facebook cum enclava din stânga Nistrului s-a pomenit în rahat la propriu.

„În anul 1999, liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, mă amenința – «Господин Стурза, если я захочу, вы там в Кишиневе будете плавать в говне». Amenința cu întreruperea curentului. Și l-a întrerupt sub aplauzele unora de la Chișinău, care tare își mai doreau ca eu să plec din funcție. Ei, astăzi se pare că moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu. Și scriu scrisori în disperare. Iată că și Lavrov vrea „reglementare”. Urgent. Ce anume știm din planul Kozak – federație asimetrică cu drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din „oficiu” și preluarea datoriilor transnistrene de vreo 10(!) miliarde de dolari la datoria de stat”, susține fostul premier.

Disperarea separatiștilor vine de la faptul că Rusia s-a pomenit din cauza războiului din Ucraina la „ani-lumină” de Transnistria, iar Moldova – „nesperat” de aproape și extrem, existențial de necesară.

„Astăzi nimic nu se mișcă decât prin și cu consimțământul Chișinăului. Inclusiv gazul și curentul electric. Единое окно. Vor să întrerupă livrările? Nu au decât! Malul drept are alternative tehnice și comerciale. Provocări militare? Ucraina ține în regiune 10 mii de militari dornici de acțiune. Evident, Doamne ferește pentru toți”, a punctat omul de afaceri.

Sturza se întreabă dacă Republica Moldova ar trebui să se grăbească cu „reglementarea”? Să facem concesii majore?

„Nu cred. Să mai așteptăm nițel, dacă tot am așteptat și am fost umiliți atâția ani. E bine și așa, cu toții vom avea gaz și curent la iarnă. De asta vor avea grijă chiar rușii. La primăvară ne apucăm de reglementare. Pe condițiile Chișinăului”, a precizat fostul premier.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău