Prețurile alimentelor au început să scadă în întreaga lume. Acest lucru a venit ca urmare a reluării transporturilor de cereale din Ucraina către țări de pe întreg globul.
Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut, potrivit indicelui prețurilor la alimente al Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO. Reprezentanții organizației au declarat vineri, doi septembrie, că acest lucru se datorează în parte reluării exporturilor din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Exporturile au reînceput după un acord negociat de ONU și Turcia.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Prețurile au scăzut cu 1,9% în luna august. Micșorarea prețurilor a fost pusă și pe seama „perspectivelor îmbunătățite de producție în America de Nord și Rusia”.
Prețurile au scăzut pentru a cincea lună consecutiv
În august, acest indice a scăzut la 138 puncte, faţă de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în iulie. Chiar dacă a scăzut timp de cinci luni, acest indice este în prezent cu 7,9% mai mare decât era în august 2021.
Preţurile cerealelor au scăzut cu 1,4% în august, faţă de iulie, ca efect al acordului încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră. Totuși, preţul porumbului a crescut cu 1,5% luna trecută deoarece vremea extrem de călduroasă a redus perspectivele privind producţia din Europa şi SUA.
Care e situația prețului la ulei
Preţurile uleiurilor vegetale, ale zahărului, cărnii şi produselor lactatelor au scăzut în august, reflectând îmbunătăţirea aprovizionării.
FAO a mai oferit şi un set de estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2022. De asemenea, organizația se aşteaptă la o scădere a producţiei globale de cereale până la 2,774 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,792 milioane de tone. Acest lucru înseamnă cu 1,4% sub nivelul producţiei mondiale de cereale din 2021, potrivit Mediafax.
În acest context, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, consideră că plafonarea preţurilor la alimente ar afecta producătorii. Totuși, ministrul susţine că nu există motive pentru alte scumpiri în perioada următoare.