E și normal ca toate devierile financiare să fie incluse în tarif. Asta nu înseamnă că ele vor fi incluse imediat, a comentat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu aprobarea de către ANRE a metodologiei ce permite includerea de urgență a devierilor financiare a Moldovagaz.
„Din discuțiile precedente pe care le-am avut, ANRE analizează un plan pe termen lung, pe câțiva ani, ca aceste devieri să fie incluse în tarif. În prezent avem un mecanism de compensare pe care Ministerul Muncii și Protecției Sociale îl finalizează”, a explicat Spînu.
Ministrul a lăsat să se înțeleagă că Gazprom ar putea lăsa Republica Moldova fără gaz, în condițiile în care gigantul rus nu a răspuns solicitărilor autorităților moldovene de extinderea a termenului de audit al datoriei istorice de 709 mil. USD.
„Ne pregătim pentru iarnă, achiziționăm mai mult gaz, avem un sport din partea BERD – 300 mil. euro. cumpărăm păcură creștem rezerva de stat de cărbune, se implementează programul de asigurarea cu lemne. Sperăm că vom trece această iarnă cu bine”, a precizat Spînu.
În prezent, consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaz, 23 de lei pentru metrul cub de gaz consumat. Tariful a fost ajustat începând cu 1 august. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban susține că este insuficient pentru a acoperi plata gazului livrat. În rezultat se acumulează devieri financiare
De exemplu, în perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.
Trebuie să vedem care va fi prețul după 1 octombrie pentru că din câte observăm pe piața internațională prețul miei de metri cubi a coborât sub 2000 de dolari. Vom urmări și vom vedea cât este inclus în tarif și în funcție de devierile negative ANRE va decide pe ce perioadă vor fi incluse în tarif.