Cât îi costă pe britanici funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Cele mai costisitoare înmormântări din istorie

19 Sept. 2022, 22:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2022, 22:07 // Actual //  bani.md

Guvernul din Marea Britanie nu a dezvăluit ce sumă a fost cheltuită pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a, se spune că ar ajunge la aproximativ 10 milioane de lire sterline, potrivit publicației express.co.uk.

Nu se știe încă de unde vor veni acești bani, estimându-se că o parte vor fi suportați de contribuabilil, din taxele și impozite, iar o parte de familia regală.

Ultimele funeralii de stat din Marea Britanie au fost cele ale fostului premier Winston Churchill, în 1965. Totuși, există și alte înmormântări care oferă o perspectivă asupra costurilor finale. Spre exemplu, pentru funeraliile din 2002 ale Reginei Mamă au fost cheltuiți circa 6,1 milioane de euro, iar pentru cele ale Prințesei Diana costurile au fost estimate la 5,7 milioane de euro.

Publicația precizează că în cazul înmormântării Prințului Philip, costurile au fost mult mai mici deoarece ceremonia a fost una privată, cu doar 30 de invitați, pentru a fi respectate restricțiile impuse de pandemia COVID-19.

Familia Regală primește finanțare guvernamentală, sub forma unui grant suveran, pentru cheltuielile regale. În 2020-2021 monarhia a primit un grant suveran de 86 milioane lire sterline.

Totuși, costurile cu securitatea generală, costurile Poliției Metropolitane pentru evenimentele și costurile de logistică guvernamentală, precum închiderea unor drumuri, nu sunt acoperite de grant și sunt plătite de guvern.

Un fost ofițer care s-a ocupat de securitatea regală a estimat că 7,5 milioane de lire sterline ar costa doar serviciile de protecție.
”Aceasta este cea mai mare operațiune de poliție pe care poliția din Regatul Unit a întreprins-o vreodată. Când te uiți la celelalte evenimente, au fost mari – nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011 a fost cea mai mare – dar nu le poți compara cu acesta”, a spus Simon Morgan, care a petrecut ani de zile protejând familia regală britanică.
Costurile de securitate la nunta lui William și a lui Kate Middleton s-au ridicat la 6,3 milioane de lire sterline.

Înmormântarea va fi adăugată la costurile anuale pentru familia regală.

86,3 milioane de lire sterline au fost în 2020-2021 pentru Grantul suveran finanțat de contribuabili, 63,9 milioane de lire sterline pentru întreținerea proprietății și 4,5 milioane de lire sterline pentru călătoriile oficiale regale, printre altele.

Fanii regalității au declarat că Regina merită o înmormântare grandioasă, după ce a servit țara timp de 70 de ani, dar anti-regaliștii sunt îngroziți că britanicii vor suporta asemenea costuri, într-o perioadă grea pentru economia mondială, transmite news.com.au.

Cele mai scumpe înmormântări din istorie
De departe, cea mai scumpă înmormântare ar fi fost a lui Alexandru cel Mare, care a avut un sicriu din aur, transportat pe o trăsură din același metal prețios.

Revenind în timpuri mai moderne, funeraliile fostului președinte american, Ronald Reagan au costat undeva la 400 milioane de dolari în 2004.

În Europa, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea din 2005, conclavul, alegerile și inaugurarea Papei Benedict au fost estimate la 8,9 milioane de euro.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009