FOTO Moldova Real Estate Forum – unicul eveniment dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova

20 Sept. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2022, 09:00 // Actual //  MD Bani

A doua ediție a evenimentului de talie internațională dedicat sectorului imobiliar – Moldova Real Estate Forum a avut loc în data de 17 septembrie 2022, la Chișinău. Jucători importanți din domeniu s-au reunit pentru a dezbate subiecte esențiale care vizează în mod special sectorul imobiliar nerezidențial. Forumul a fost organizat de Agenția de Investiții „Invest Moldova”.

Importanți speakeri naționali și internaționali, reprezentanți ai instituțiilor de stat, partenerilor de dezvoltare și ai companiilor din domeniu au vorbit despre impactul economic al situației actuale din regiune asupra industriei, evoluția tendințelor pe piața imobiliară, atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional. Au fost analizate oportunitățile de investiții în sectorul imobiliar nerezidențial, particularitățile pieței imobilelor industriale, zonele economice libere, platformele industriale, infrastructura logistică, inovațiile și tendințele care influențează industria.

Discuțiile au fost repartizate pe două paneluri, primul vizând oportunitățile imobiliare regionale, iar în cadrul celui de-al doilea au fost abordate oportunitățile din sectorul imobiliar industrial.

În deschiderea evenimentului, Directorul Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Marin Ciobanu, a accentuat importanța tot mai mare a sectorului imobiliar pentru economia Republicii Moldova, dar și a reiterat deschiderea echipei agenției în a oferi tot suportul necesar investitorilor la fiecare etapă a procesului investițional.

„În prezent, bunurile imobile nerezidențiale reprezintă cea de-a doua categorie după importanță pe piața bunurilor imobiliare din Republica Moldova, iar prognozele arată o evoluție a acestui sector. În aceste circumstanțe, am considerat absolut necesar să creăm o platformă care să permită dialogul deschis și dezbaterea tuturor aspectelor relevante și a provocărilor cu care se confruntă industria”, a menționat Marin Ciobanu.

Viceprim – ministrul, Andrei Spînu, a venit cu îndemnul de a fi mult mai exigenți când vine vorba de costrucția clădirilor și de a respecta cu strictețe legislația și regulamentele în construcții. De asemenea, a făcut referire la problema energiei și la necesitatea implementării de tehnologii care să crească eficiența energetică a clădirilor.

„Ceea ce a fost în domeniul energetic acum 2-3 ani, cu prețuri scăzute, nu va mai fi. Prețul energiei și pe viitor va rămâne unul înalt. De aceea, mi-aș dori să văd clădiri cu fotovoltaice pe acoperiș, construite așa că să consume mai puțină energie termică pe timp de iarnă, iar pe timp de vară să asigure temperatura optimă, astfel încât să nu fie necesar aerul condiționat. Cred că domeniul pe care îl reprezentați are un potential enorm, iar modul în care vor arăta orașele noastre va depinde de modul în care construim”, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Igor Ștefăneț, Șeful Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor „Invest Moldova”, a subliniat importanța pe care o are acest sector pentru alte industrii, dar și a vorbit despre studiul sectorului imobiliar nerezidențial, elaborat de către Agenția de Investiții cu susținerea GIZ.

„Industria imobiliară are un impact major asupra altor sectoare strategice ale economiei țării. ICT, BPO, SSE au nevoie de spații de oficii, iar automotive, procesare alimentară, construcții de mașini, electronice au nevoie de spații industriale. Deja avem o cerere neacoperită de 50 mii metri pătrați. Este un sector pe care ne dorim mult să-l dezvoltăm. Cu susținerea partenerului de dezvoltare GIZ am început anul trecut procesul de elaborare a unui studiu a sectorului imobiliar nerezidențial. Este pentru prima dată când în Moldova se realizează un asemenea studiu și credem că va fi de o mare importanță pentru dezvoltarea pieței”.

Organizarea unei noi ediții a forumului dedicate exclusiv sectorului nerezidențial a fost dictată de evoluția rapidă a acestuia în ultima perioadă, rata anuală de creștere depășind 4%.

Dezvoltarea accelerată a comerțului online și nevoia companiilor de spații pentru logistică și distribuție creează premisele unor investiții accelerate în sectorul industrial, retail și logistic. Analiza tranzacțiilor din ultima perioadă din segmentul nerezidențial, fie de vânzare-cumpărare sau de închiriere, denotă o creștere a interesului față de acest sector.

În prezent, bunurile imobile nerezidențiale reprezintă cea de-a doua categorie după importanță pe piața bunurilor imobiliare din Republica Moldova, atingând o cotă de 25%, (cca 20,4 milioane m2), iar prognozele arată o evoluție a acestui sector.

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală