Prietenul lui Putin din nou la rampă: Sancțiunile UE asupra Rusiei au acum un efect de bumerang și lovesc Europa

28 Sept. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2022, 12:03 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria trebuie să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina, a spus luni premierul Viktor Orban, criticând aspru sancțiunile Uniunii Europene impuse asupra Rusiei, despre care spune că “s-au întors împotrivă acum”, determinând creșterea prețurilor. Orban are o istorie de controverse cu UE, pornită de la unele dintre politicile sale pe care Bruxelles le vede ca fiind anti-democratice. Nu este prima dată când Orban face apel la încetarea conflictului armat și spune că sancțiunile împotriva Rusiei lovesc puternic economia Europei.

Orban a fost reales în luna aprilie pentru al patrulea mandat și acum se luptă cu inflația, cu indexul de consum al populației și cu perspectiva unei recesiuni în anul viitor, potrivit Reuters. El a spus parlamentului că nu este nici o surpriză că în Europa cad guverne, referindu-se la alegerile recente din Italia, pe care le-a câștigat Giorgia Meloni, al cărei guvern va fi cel mai de dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. “Putem spune cu siguranță că în urma sancțiunilor asupra Rusiei europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a îngenuncheat,” a spus Orban. “Această armă s-a întors împotriva noastră, iar cu sancțiunile impuse Europa s-a împușcat singură în picior.”

“Așteptăm un răspuns. Întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles: până când vom continua să facem asta?” a spus el, adăugând că este timpul să se discute sancțiunile și cu Statele Unite.

Orban, al cărui guvern este în discuții cu Comisia Europeană pentru securizarea câtorva miliarde de euro din fonduri europene și care s-au blocat din cauza diverselor reguli de lege, a spus că guvernul său va lansa o “consultare națională” care va căuta să afle părerea cetățenilor țării cu privire la sancțiuni. Orban a mai folosit anterior această metodă pentru a crește suportul intern al partidului său Fidesz cu privire la subiecte precum drepturile homosexualilor sau migrarea.

Orban a mai spus luni, potrivit Reuters, că guvernul său și-a redefinit strategia energiei pe termen lung și că plănuiește să revizuiască sistemul energiei și să extindă durata de viață a fabricii de energie nucleară Paks, având în paralel în plan 32 de investiții mari, finanțate cu fonduri UE. “Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este perfect eligibilă, atunci vom obține aceste fonduri din alte surse financiare,” a spus Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu “alți parteneri internaționali”, pe care însă nu i-a numit.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău