Accesul limitat la informațiile publice pentru pacienți, nivelul scăzut de încredere al cetățenilor în instituțiile medicale, dar și o implicare redusă a pacienților în sistemul de sănătate favorizează necesitatea unui proces mai activ de responsabilizare socială în sănătate. În acest context, Crucea Roșie din Elveția, în parteneriat cu AO „CASMED” și AO „HOMECARE” a organizat primul Forum pentru Responsabilizare Socială în Sănătate, desfășurat astăzi la Chișinău.
Evenimentul a avut scopul de a familiariza publicul cu conceptul de responsabilizare socială, rolul acesteia pentru sporirea calității serviciilor medicale, dar și practicile naționale și internaționale în domeniu.
În cadrul Forumului, participanții au dezvăluit experiența acumulată în parteneriatul cu 5 spitale și un centru de sănătate pilot din nordul țării, dar și autorități și instituții de nivel național, implicate activ în procesul de responsabilizare socială.
„Atunci când spunem «responsabilizare socială», cuprindem un câmp atât de vast de activități, încât nu știu dacă un singur proiect poate acoperi toate necesitățile. Responsabilizarea socială începe de la noi înșine, trebuie să ne responsabilizăm noi, să vedem ce facem în instituții, care sunt drepturile pacientului, care sunt drepturile lucrătorului medical, se respectă dreptul lui la a avea acces la echipamente performante, la condiții sigure de muncă, la pauze, la ture care nu vin una după alta, din cauza lipsei personalului medical, la activități de voluntariat, care, trebuie să recunoaștem, nu sunt încă dezvoltate în societatea noastră. Vreau foarte mult să lucrăm asupra dezvoltării elementelor de voluntariat, fiindcă implicarea le permite oamenilor să se instruiască prin acțiunile lor și să învețe lucruri importante”, a declarat Ala Nemerenco, Ministra Sănătății Republicii Moldova.
Experți din Marea Britanie, Belgia și România au împărtășit publicului experințele lor de responsabilizare socială în sănătate, prin prisma asigurărilor medicale, asociațiilor de pacienți, dar și a altor practici internaționale. Iar specialiștii din Republica Moldova au prezentat mecanismele existente și rolul acestora în îmbunătățirea serviciilor medicale și a relațiilor de cooperare dintre medici și pacienți. Responsabilizarea socială în sănătate este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, care sprijină dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!
„Prin toate programele susținute de Elveția, promovăm incluziunea socială, accesul tuturor la servicii de sănătate de calitate, și în acest sens, insistăm pe implementarea principiilor de bună guvernare, de transparență și responsabilizare socială. Totodată, încurajăm și susținem participarea și implicarea activă, atât a societății civile, cât și a utilizatorilor de servicii, în acțiunile de monitorizare a felului în care sunt elaborate și implementate programele de responsabilizare, precum și cât de transparent sunt eficientizate fondurile publice. Fiecare dintre noi trebuie să aibă acces la serviciile de care are nevoie, fără să se ciocnească de dificultăți financiare majore”, susține Viorica Crețu, Directoarea adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției.
Tot în cadrul evenimentului, participanții au aflat mai multe detalii despre campania socială „Ești tratat bine?” și platforma web www.tratatbine.md, care are scopul de a informa publicul despre drepturile și responsabilitățile sale, dar și de a promova soluțiile disponibile în Moldova pentru pentru un acces mai echitabil la servicii de sănătate.
„Responsabilizarea socială este un angajament reciproc între instituțiile publice, cetățeni, organizațiile societății civile, care trebuie să participe la procesul de guvernare. Astăzi, vorbim despre cum putem noi abilita orice cetățean, orice persoană care trăiește în Republica Moldova să beneficieze de servicii, deoarece oricine își dorește să aibă servicii de calitate și la un preț echitabil. Iată de ce este important să implicăm ambele părți, atât cetățenii, indiferent de zonele în care se află – rurale, urbane, cât și instituțiile guvernamentale, societatea civilă, toți cei care își doresc și își propun să joace un rol în responsabilizarea socială”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală:
Forumul a reunit circa 100 invitați – reprezentanți ai autorităților naționale în sănătate, donatori, manageri de instituții medicale republicane, municipale și regionale, experți internaționali, organizații ale societății civile și grupuri de pacienți.
Formul pentru Responsabilizare Socială în Sănătate este parte a proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de Crucea Roșie din Elveția, în parteneriat cu Asociația Obștească „CASMED” și Asociația Obștească „HOMECARE”, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.