Facturile mai mari la gaz i-au făcut pe moldoveni să diminueze consumul de gaz. Într-un comunicat de presă, Moldovagaz susține că în luna septembrie curent consumul de metan a constituit 27,4 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 37,8 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna august 2022 acest indicator a crescut cu 1,4 milioane de metri cubi sau cu circa 5,4 %.
„Consumatorii casnici, până la data de 30 septembrie 2022, au plătit 99% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,1% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,8%, cu o creștere de 0,7 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, se mai arată în mesajul companiei gaziere.
Moldogaz afirmă că din cauza datoriilor de 1,9 mil. de lei au deconectați de la rețea 666 de consumatori. Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 30 septembrie 2022 a atins cifra de 9,163 miliarde lei și acoperă 99,5% din volumul furnizat.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. De la 1 octombrie a redus livrările cu 30%. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 35 de milioane de metri cubi de metan în România (CSE a decis să mai achiziționeze încă 15 mil. metri cubi), cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna octombrie prețul de achiziție este de peste o mie USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.