Hackerii au pus pe brânci site-ul de acordare a compensațiilor! Un deputat dă vina pe înregistrări fictive

12 Oct. 2022, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Oct. 2022, 16:33 // Actual //  bani.md

Pagina web www.compensatii.gov.md pentru acordarea compensațiilor la energie nu poate fi accesată. Deputatul PAS Dan Perciun vorbește de un atac.

„În următoarele 2 ore pagina nu va fi disponibilă pentru a rezolva problema legată de un atac cu înregistrări fictive și suprasolicitarea serviciului de sms”, spune Perciun.

Ministrul Muncii, Marcel Spătari a vorbit și el de sute de mii de accesări simultane ale platformei compensatii.gov.md au cauzat întârzieri la trimiterea codurilor sms pentru validarea înregistrării. Echipele tehnice lucrează la alocarea capacităților suplimentare.

„Avem la dispoziție mai mult de o lună pentru a înregistra toate familiile. În primele zile, din cauza numărului extrem de mare de solicitări, sunt posibile perioade de suspendare a accesului pe platformă din motive de capacitate și de securitate”, a punctat Spătari.

Procedura de depunere a cererii online durează 10 minute. Pentru asta aveți nevoie de actele de identitate ale celor din gospodărie și câte o factură la energie termică, gaz și electricitate. Formularul vine la pachet cu un video explicativ detaliat și o rubrică întrebări frecvente care va fi updatată permanent. În caz de necesitate se poate apela Centrul de Apel la 0800 05000.  Perioada recomandată de înregistrate – până pe 15 noiembrie.

Tarifele pentru fiecare categorie de vulnerabilitate se vor aproba în noiembrie. Acum facem înregistrarea în sistem. Compensațiile vor veni pentru facturile din noiembrie, care ajung de regulă la începutul lui decembrie.

Banii disponibili azi în Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar permite reducerea în medie a facturii la gazele naturale cu 12-13 lei, dar este o valoare medie și facturile vor putea fi reduse mai mult, pentru cei mai vulnerabili, și mai puțin, pentru cei mai puțin vulnerabili.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală