Putin, umilit a treia oară de Erdogan. Dictatorul rus caută să-și umple timpul așteptându-l pe președintele Turciei

13 Oct. 2022, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Oct. 2022, 15:15 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a fost lăsat din nou să aștepte cu mâinile în buzunare întâlnirea cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul regional din Kazahstan. Liderul de la Kremlin a încercat să pară relaxat și preocupat în același timp, însă a fost nevoit să apeleze la câteva trucuri pentru a umple aproape două minute de așteptare până la sosirea lui Erdogan, scrie digi24.ro.

Liderul de la Kremlin s-a trezit joi într-o situație familiară deja, înainte de întâlnirea programată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la summitul Conferinței privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), de la Astana.

Putin a fost lăsat din nou să-l aștepte pe Erdogan în sala pregătită pentru întâlnirea celor doi. Liderul de la Kremlin a fost filmat consultându-și preocupat notițele pregătite pentru întâlnire, s-a învârtit de câteva ori cu mâinile în buzunar și a luat o mină relaxată în timp ce discuta cu unul dintre consilierii săi, care s-a ridicat de pe scaun pentru a-i răspunde la întrebări.

În cele din urmă, a apărut și Erdogan în sală, iar Putin și-a încheiat sacoul și i-a întins mâna președintelui turc, după care a urmat poza oficială.

Nu este prima oară când Putin primește acest tratament din partea liderului de la Ankara, a cărui poziție – deși nu a rupt relațiile cu Turcia – este împotriva invadării Ucrainei și a anexării de teritorii de către Rusia.

La o întîlnire pe care cei doi au avut-o în luna iulie, la Teheran, Putin a fost lăsat să aștepte în picioare aproape un minut intrarea în salonul oficial a președintelui turc Recep Erdogan.

Două luni mai târziu, la Summitul din Uzbekistan, unde au participat președinții mai multor state din Asia și Orient, Putin s-a trezit înghesuit pe o canapea între președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, în timp ce Recep Erdogan trona întâlnirea de pe un scaun înalt, așezat în capul mesei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău