Anunțul momentului care vizează și Moldova! Romgaz şi azerii vor să construiască un terminal de gaz la Marea Neagră

19 Oct. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2022, 15:36 // Actual //  bani.md

Producătorul de peste Prut Romgaz a semnat, miercuri, un memorandum de înţelegere cu compania azeră Socar pentru a porni un studiu de fezabilitate prin care să se identifice posibilitatea dea construi un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) la Marea Neagră. Acesta ar însemna un coridor spre Europa pentru gazul extras de azeri din Marea Caspică.

„Implementarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanţat în comun de ambele părţi. Vom putea să suplimentăm şi să complementăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa”, a spus, după ceremonia de semnare a memorandumurilor, premierul României Nicolae Ciucă.

Anunţul a fost făcut şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde Romgaz este listată.

„Prin acest memorandum de înţelegere, părţile semnatare îşi formalizează intenţia de a explora oportunitatea dezvoltării în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Se preconizează că acest proiect va consta dintr-o uzină de lichefiere a GNL, o instalaţie de regazificare, precum şi toate celelalte instalaţii şi facilităţi necesare transportului gazelor naturale din regiunea Caspică în România”, scrie în anunţul BVB.

″Căutăm în continuare soluții pentru aducerea de gaze din Marea Caspică, prin conducta trans-anatoliană Turcia-Bulgaria-România, iar din România către celelalte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru și al Azerbaidjanului, să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesară″, a menționat Ciucă.

Anunţul companiilor, care este de fapt o exprimare a intenţiei de începere a proiectului şi nu începerea proiectului în sine, vine în contextul în care Europa caută noi surse de aprovizionare cu gaze naturale, după ce Rusia, principalul furnizor de gaze pentru Europa, a atacat Ucraina şi a folosit gazul ca instrument de şantaj pentru ridicarea sancţiunilor economice.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău