Imperiul imobiliar de 25 de miliarde de dolari al regelui Charles al III-lea

26 Oct. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Oct. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

| 1 views

Regele Charles al III-lea controlează un imperiu imobiliar evaluat la 25 de miliarde de dolari, alcătuit din șapte palate, zece castele, 12 conace și 56 de case de vacanță. Între acestea, și două proprietăți în România.

În vârstă de 73 de ani, Charles al III-lea domnește peste un portofoliu imobiliar demn de un rege. Forbes SUA estimează bunurile controlate de regele Marii Britanii la 42 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentată de proprietăți imobiliare, de la Palatul Buckingham, evaluat la 4,9 miliarde de dolari, până la mult mai modestele case din Transilvania, de la Viscri și de pe Valea Zălanului, ambele evaluate la 1,1 milioane de dolari.

Clarence House

După câte se pare, Charles nu-și va stabili reședința la Buckingham Palace, întrerupând astfel o tradiție de șapte generații, preferând să rămână la Clarence House, actualul său domiciliu, estimat la 72 de milioane de dolari. Regele și-a exprimat intenția de a locui o parte din an și la Highgrove, proprietate care aparține ducatului de Cornwall și este acum deținută de fiul său, William, care îi succede ca prinț de Wales și duce de Cornwall. În această situație, chiria anuală pe care regele i-o datorează fiului său ar fi de 740.000 de dolari.

Cu excepția castelului Balmoral din Scoția și a conacului Sandringham din Norfolk, pe care le-a moștenit de la regina Elisabeta și acum se află în proprietatea sa personală, regele nu este proprietar direct al vastului portofoliu imobiliar prezentat mai sus. Cele mai multe dintre reședințele și monumentele istorice sunt deținute de Domeniul Coroanei (Crown Estate), de ducatul de Lancaster și de ducatul de Cornwall (entități cu statut de societate comercială), la rândul lor controlate de suveran pe perioada domniei sale.

Prin intermediul ducatelor și a Domeniului Coroanei, Charles controlează proprietăți comerciale, agricole și rezidențiale de 12,9 miliarde de dolari. Printre acestea: circuitul de curse de cai de la Ascot, terenuri de cricket și de golf, un aeroport privat și unul dintre monumentele istorice emblematice ale Angliei, Stonehenge, care a fost donat țării în 1918 de Cecil Chubb, un localnic care l-a achiziționat în 1915 cu 6.600 de lire sterline (aproximativ 590.000 de dolari astăzi).

Regele este acasă aproape peste tot în lume. Pe lângă 13 teritorii britanice și trei dependințe ale Coroanei, Charles al III-lea este șeful statului și în 15 teritorii Commonwealth, având acces la 49 de reședințe pentru vizite de stat pe tot globul, de la Rideau Hall în Ottawa, Canada, la King’s House în Jamaica sau la Casa Amiralității din Sydney.

Din impresionantul număr de proprietăți aflate sub controlul regelui (au fost și mai multe, dar în 1998 și 1999, Domeniul Coroanei a cedat către Scoția titlul de proprietate de la șase castele, două palate și un fort), doar 14 servesc drept reședință oficială pentru el suveran și pentru membrii familiei regale.

Alte două reședințe aparțin membrilor familiei regale – prințesa Anne, sora lui Charles, este proprietara conacului Gatcombe Park din Gloucestershire (evaluată la 29 de milioane de dolari), iar ducele de Gloucester, vărul regelui, deține Barnwell Manor din Northamptonshire, estimat la 5,4 milioane de dolari.

Cetățenii britanici, dar și turiștii curioși să afle ce înseamnă confortul regal, pot închiria una dintre cele 56 de case de vacanță din Anglia, Țara Galilor și Isles of Scilly, operate de ducatele de Cornwall și Lancaster. Fundația caritabilă a Prințului de Wales se ocupă de activitatea turistică a celor două proprietăți deținute de rege în România, în timp ce diverse alte fundații și organizații caritabile manageriază obiective istorice precum Turnul Londrei sau Castelul Caernarfon.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ