(VIDEO) Traian în inspecție la Vatra – orașul festivalurilor

06 Nov. 2022, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Nov. 2022, 09:46 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian prin suburbiile Capitalei a ajuns și la Vatra – localitate cunoscută pentru multitudinea de festivaluri și evenimente culturale care se petrec anual acolo. Conform tradiției, colegul nostru a discutat despre realizările, planurile și problemele localității cu primarul orașului, Denis Danila.

În perioada 2020-2022, Municipiul Chișinău a investit circa 9,75 milioane de lei pentru dezvoltarea orașului Vatra.

„Orașul Vatra este un oraș tânăr. Am reconstruit multe obiecte și am asfaltat mai multe străzi, printre care se numără str. Eminescu, str. Luceafărul, o parte din str. Iurie Gagarin, str. Serghei Bogza, str. Podgoreni, str. Fântâniței și str. Lacului. Acum suntem în curs de executare a lucrărilor de pe str. Grădinilor, cu suportul de peste 3 milioane de lei din partea Municipiului Chișinău ”, a declarat primarul de Vatra.

Orașul Vatra se află sub jurisdicția sectorului Buiucani al municipiului Chișinău. Situat la aproximativ 6 km distanță de Capitală, localitatea are o suprafață de aproximativ 8 km², pe teritoriul căreia locuiesc circa 3 800 mii de oameni. Vatra dispune de o multitudine de zone de agrement, amplasate pe malul lacului Ghidighici – construit în lunca râului Bîc încă în anii 1960-1970.

„Am construit Centrul de Sănătate, care reprezintă un edificiu cu un potențial masiv. Înainte, orășelul nu a avut niciodată centru de sănătate. O perioadă mai îndelungată am închiriat o clădire, așa că am hotărât să avem un centru de sănătate propriu ”, conchide Denis Danila.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Proiect finanțat și implementat de Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2022.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 14:22 // Actual //  Ursu Victor

Investiția în imobiliare rămâne o opțiune populară pentru mulți, dar rentabilitatea poate varia semnificativ între apartamente noi și vechi. Un calcul al randamentului anual al investiției poate oferi o imagine clară asupra avantajelor și dezavantajelor fiecărei opțiuni.

Potrivit calculelor, un apartament nou de 50 de metri pătrați, cu un preț de 2.000 de euro pe metru pătrat, ar avea un cost total de 100.000 de euro. Dacă chiria lunară pentru acest apartament este de 550 de euro, randamentul anual se situează la 6,6%. Aceasta înseamnă că, pentru această investiție, chiria lunară acoperă aproximativ 6,6% din prețul apartamentului pe an.

Pe de altă parte, un apartament vechi cu aceeași suprafață de 50 de metri pătrați, dar la un preț de 1.400 de euro pe metru pătrat, ar costa 70.000 de euro. Chiria lunară pentru acest tip de apartament este de 390 de euro, iar randamentul anual se ridică la 6,69%. Acest procent mai mare sugerează că investiția într-un apartament vechi ar putea oferi un randament mai bun pe termen lung.

Aceste randamente sunt competitive în comparație cu inflația de 5,3% din luna octombrie, sugerând că, cel puțin în acest context, investițiile imobiliare ar putea să ofere un oarecare avantaj financiar.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că inflația afectează nu doar prețul imobilelor și chiria, dar și costurile de întreținere, dobânzile la credite și puterea de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, randamentele imobiliare nu sunt garantate, iar fluctuațiile pieței pot influența semnificativ rezultatele.

În ciuda acestei incertitudini economice, mulți investitori încă văd în imobiliare o opțiune de protejare a capitalului împotriva inflației, oferind o sursă stabilă de venituri pasive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală