Construcția stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW, nu mai este justificată tehnic și economic, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii.
Aceasta este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat astăzi în cadrul unei mese rotunde, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltări Regionale.
Studiul evaluează fezabilitatea tehnică și economică a investiției în construcția stației back-to-back (BtB) de la Vulcănești de 600 MW, în condițiile în care beneficiul major al acesteia, de integrare în piața europeană unică de energie electrică, a dispărut, odată cu sincronizarea în regim de urgență, a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Moldovei, cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E.
Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan, a subliniat că circumstanțele create la nivel regional, au accelerat sincronizarea la sistemul energetic european și, în acest context, era necesar să fie identificată o alternativă tehnică pentru stația back-to-back de la Vulcănești, construcția căreia nu mai este justificată economic. „Acest lucru ne va permite realocarea investiției pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică”, a accentuat Constantin Borosan.