Statele Unite, dezvăluie strategia de război a Rusiei. Încearcă să-i supună pe ucraineni făcându-i să înghețe

06 Nov. 2022, 05:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Nov. 2022, 05:56 // Actual //  bani.md

Rusia încearcă să compenseze înfrângerile de pe fronturile din Ucraina distrugându-i infrastructura vitală. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Moscova încearcă să supună Ucraina făcând populația să sufere pe timpul iernii. Potrivit oficialului american, Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor au fost distruse de bombardamente.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia recurge la bombardamente asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a-i frânge rezistența. Potrivit spuselor sale, confruntată cu eșecuri majore în război, Moscova încearcă să supună regimul de la Kiev provocând suferința populației pe timpul iernii.

Blinken a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, la Münster, în vestul Germaniei, unde a participat la reuniunea miniștrilor de externe din G7, grupul principalelor șapte state industrializate din lume.

„Aproximativ 40% din infrastructurile care furnizează apă caldă şi electricitate ucrainenilor sunt distruse”, a declarat secretarul de stat Antony Blinked.

Oficialul american a precizat că ţările G7 au convenit să creeze un nou grup de coordonare care va ajuta la pregătirea, restabilirea şi apărarea reţelei energetice a Ucrainei, pe care Vladimir Putin „a brutalizat-o”. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva infrastructurii energetice ucrainene, provocând întreruperi masive de electricitate. Joi seară, aproape 4,5 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, potrivit autorităților.

Ucraina are nevoie de arme antiaeriene

În acest context, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Joe Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de echipamente de apărare antiaeriană. El a precizat că țara trebuie să se apere în condițiile în care Rusia bombardează masiv infrastructura sa energetică. Jake Sullivan, s-a aflat vineri, într-o vizită surpriză la Kiev, în capitala Ucrainei, unde a susținut o conferință de presă.

„Recunoaștem nevoia acută de apărare aeriană în acest moment critic în care Rusia și forțele rusești fac să plouă cu rachete și drone iraniene asupra infrastructurii civile a acestei țări”, a declarat Sullivan în cadrul unei conferințe de presă.

El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării Oleksi Reznikov pe care i-a asigurat de „sprijinul neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina în fața invaziei ruse.

„Cel mai important lucru pe care am venit să îl spun astăzi (…) este că Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie în această luptă. Nu va exista nici o ezitare, nici o scădere, nici o slăbire a sprijinului nostrum”, a asigurat Sullivan în fața presei de la Kiev.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală