(VIDEO) În Capitală a început Campania de plantare a arborilor. Victoria Covali: Vor fi plantați circa 11 mii de puieți

12 Nov. 2022, 22:46
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2022, 22:46 // Slider //  MD Bani

În Chișinău a fost dat startul Campaniei de plantare a arborilor, ediția 2022, o acțiune amplă care se desfășoară în toate sectoarele orașului.

„Astăzi a fost dat startul Campaniei de plantare a arborilor în orașul Chișinău, ediția 2022. Am ales anume această perioadă, deoarece este cea mai optimă ca să asigurăm că materialul care va fi plantat să aibă o reușită bună. Dorim reducerea emisiilor de gaze și un oraș verde și durabil”, a declarat Victoria Covali, director al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”.

Potrivit responsabilului, a fost preconizată plantarea a circa 11 mii de specii de foioase.

„Am pus accentul pe specii repede-crescătoare cum este plopul și salcâmul. Ne-am dorit, prin identificarea acestor suprafețe, și anume golurile și poienel, să asigurăm conectivitatea habitatelor. Dorim să realizăm acele coridoare verzi care o să asigure o migrare mai bună a speciilor”.

În acest an vor fi sădiți arbori tineri în toate parcurile și scuarurile care au fost reabilitate în ultima perioadă. De asemenea, vor fi organizate plantări pe aliniamentele stradale, unde arborii lipsesc sau au fost tăiați, deoarece prezentau pericol pentru trecători; pe teritoriile școlilor și grădinițelor, în special în curțile celor 90 de instituții care au avut de suferit în urma calamităților din vara trecută.

La acțiunile de înverzire a orașului participă responsabili municipali, șefi de subdiviziuni și de întreprinderi municipale, reprezentanți ai organizațiilor etno-culturale și voluntari, după cum urmează:

  • Sectorul Buiucani, Parcul „La Izvor” (la intrare) – plantarea Aleii Prieteniei, împreună cu reprezentanților etniilor conlocuitoare;
  • Sectorul Ciocana, plantare de arbori pe Aleea Școlarilor (pornirea din preajma sediului Judecătoriei);
  • Sectorul Botanica, plantare în Parcul din strada „Sarmizegetusa” – strada Butucului;
  • Sectorul Centru, Scuarul destinat persoanelor cu probleme de vedere, strada Pietrarilor.

Campania de plantare a arborilor din acest an, va dura până la finele lunii noiembrie.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău