17 Noiembrie | Ziua Internațională fără Datorii

17 Nov. 2022, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2022, 11:43 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi este ziua potrivită pentru a spune: Eu aleg să fiu #fărădatorii!
INCASO – Compania de Gestiune a Creanțelor organizează pentru al 11-lea an consecutiv Campania „Noiembrie – luna fără datoriiˮ, care are drept scop principal creșterea conștientizării populației în raport cu riscurile generate de neplata la timp a angajamentelor financiare asumate.

De Ziua Internațională fără Datorii INCASO readuce în atenția populației importanța și avantajele unei bune reputații financiare, acesta fiind motivul pentru care, și în acest an, echipa de juriști, avocați și mediatori acordă consultanță juridică gratuită, telefonic sau on-line, pentru soluționarea litigiilor legate de datorii, accentul punându-se în primul rând pe mediere. De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc soluționarea problemelor legate de datorii, compania oferă reduceri de până la 100% la penalități și alte costuri la achitarea datoriilor procesate de INCASO.

Analiza cifrelor arată că în primele nouă luni ale anului în curs am înregistrat o creștere de 25,6% a sumei datoriilor achitate, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, ceea ce confirmă determinarea oamenilor de a lua decizii financiare mult mai responsabile.

„Noiembrie – luna fără datorii” este o campanie marca INCASO, care a ajuns deja la ediția a 11-a, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale fără Datorii, marcată anual în data de 17 noiembrie. Scopul acesteia este de a atrage atenția asupra riscurilor generate de datoriile neplătite la timp, care pot deveni o povară dacă nu sunt soluționate la timp. Echipa INCASO, împreună cu partenerii campaniei, susține și îndeamnă toți cetățenii să adopte o conduită responsabilă în raport cu finanțele, și, totodată, să acorde mai multă importanță propriei reputații financiare.

Compania de Gestiune a Creanțelor INCASO

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală