Rachetele lui Putin au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei 

19 Nov. 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2022, 19:31 // Actual //  bani.md

Raiduri ruseşti cu rachete şi drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta.

Un oficial din Kiev a avertizat că oraşul ar putea avea toată reţeaua electrică închisă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situaţia dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni şi în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puţine opriri de urgenţă” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile şi critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferinţă de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului administraţiei din Kiev, a declarat că oraşul „se pregăteşte pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care reţeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraş.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Ţara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică şi de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate şi căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situaţia se înrăutăţeşte”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puţin fiabil şi stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalaţii energetice şi clădiri civile, la mai puţin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eşecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimţit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voinţă” a Kievului de a purta discuţii de pace.

Cei care suferă pene de curent se află în principal în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia şi Ternopil.

Guvernul a îndemnat populaţia să economisească energie prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, maşinile de spălat, ceainicele electrice şi fiarele de călcat.

În oraşul Herson, recent eliberat, şeful adjunct al biroului lui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraş „până la sfârşitul acestei săptămâni”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău