Moldovenii ar putea obține mai ușor cetățenia germană. Nemții schimbă regulile

26 Nov. 2022, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Nov. 2022, 17:28 // Actual //  bani.md

Guvernul german va simplifica procedura pentru obținerea cetățeniei. Regulile privin perioada obligatorie de ședere vor fi modificate. La fel și dispozițiile cu privire la dubla cetățenie.

Guvernul de la Berlin pregăteşte o schimbare a legislaţiei pentru a simplifica procedura de obținere a cetăţeniei germane, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, relatează AFP.

Naturalizarea urmează să fie posibilă după o perioadă de şedere în Germania de cinci ani. În prezent, această perioadă este de opt ani. În plus, dacă un cetățean străin este deosebit de bine integrat, ( are performanțe bune la şcoală sau la locul de muncă) perioada ar putea fi redusă chiar la trei ani.

Mai puține reguli

Guvernul german ia în calcul și acordarea dublei cetățenii şi migranţilor care nu provin din statele UE sau Elveţia (singurii care pot avea acest drept, în prezent). Mulţi străini originari din afara spaţiului comunitar nu solicitau cetăţenia germană, deoarece erau obligaţi să renunţe la cetăţenia din țara natală.

De asemenea, autoritățile ar putea acorda automat cetățenie gemană, copiilor născuți pe teritoriul țării care au părinți străjni. Cu condiția ca măcar unul dintre părinți să fi avut reşedinţa legală în Germania pe o perioadă de cinci ani. În cazul străinilor de peste 67 de ani, nu va mai fi nevoie de un test scris pentru obţinerea cetăţeniei, ci se va lua în calcul doar capacitatea de a comunica verbal, relatează Deutsche Welle.

Potivit sursei citate, relaxarea legislației privind cetățenia face parte din programul convenit de coaliţia de guvernare din Germania. Autoritățile au fost acuzate în repetate rânduri că legislația este mult prea rigidă și că întreg procesul durează prea mult.

Opoziția nu este însă de acord cu aceste schimbări propuse de coaliția de guvernare. Uniunea Creştin Democrată a avertizat că posibilitatea de a obţine prea uşor cetăţenia va avea efectul contrar, iar străinii ajunşi în Germania nu vor mai simţi nevoia de a se integra în societate. Legea care va stabili noile reguli privind obținerea cetățeniei va fi votată la începutul anului viitor, potrivit Agerpres.

Ultimele date statistice relvă că Germania este în tot trei state din UE după numărul de moldiveni – 100 mii de cetățeni. Pe primul loc este Italia – 250 – 300 mii și Franța – 160 – 200 mii de moldoveni.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău