Vine furtuna imobiliară. Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume se prăbuşeşte

27 Nov. 2022, 09:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Nov. 2022, 09:18 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa de real estate din Suedia se confruntă cu o scădere accelerată a preţurilor, fiind afectată de cea mai gravă criză imobilară din ultimii 30 de ani. Ceea ce se întâmplă în prezent cu piaţa suedeză ar putea reprezenta soarta pieţelor din interiorul economiilor dezvoltate din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Situaţia pieţei imobiliare suedeze a fost alimentată de inflaţia galopantă şi de măsurile luate de marile bănci centrale pentru limitarea acesteia, ceea ce a dus la o scădere a preţului locuinţelor cu 14%. Preţurile au continuat să scadă pentru şapte luni la rând, în condiţiile în care gospodăriile sunt presate puternic de creşterea costului vieţii.

Această prăbuşire a pieţei este cel puţin neobişnuită pentru o ţară în care corecţiile anterioare au fost superficiale şi de scurtă durată, iar tinerii suedezi n-au experimentat niciodată o prăbuşire a imobiliarelor.
La nivel global pieţele de real estate din întreaga lume au început să încetinească, insă scăderile nu au început să îşi facă încă apariţia. Conform prognozelor, în economii precum Marea Britanie sau Noua Zeelandă sunt prevăzute scăderi de până la 20% în cel mai negru scenariu.

„Preţul pentru multe dintre locuinţe a scăzut sub norma generală de preţ, iar competiţia pentru oferte este slabă. Nu ne aşteptăm să vedem o rederesare reală până anul viitor„ a declarat Markus Svanberg, CEO-ul agenţiei imobiliare Lansforsakringar Fastighetsformedling.

În octombrie, indicele HOX, care urmăreşte evoluţia preţurilor pentru locuinţele suedeze a înregistrat o scădere de 3% faţă de luna precedentă. Aceasta este cea mai abruptă scădere din iunie şi până în prezent.
Scăderea preţurilor este condusă de locuinţele deconectate (imobile care nu sunt legate de nicio clădire – n.r), acestea fiind foarte vulnerabile pe măsură ce preţul pentru energie electrică creşte.

Majoritatea analiştilor imobiliari sunt de părere că declinul va continua, iar traiectoria actuală a pieţei indică că toţi banii făcuţi din vânzările realizate în pandemie s-ar putea evapora până la începutul lui 2023.

Temerile analiştilor sunt alimentate şi de faptul că Banca Naţională a Suediei ar urma să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază.

Creşterea costurilor de împrumut pune o presiune uriaşă pe proprietarii de imobile, mulţi dintre aceştia urmând să se confrunte cu scadenţe mari ale obligaţiunilor în următorii ani.

Riksbank, banca centrală a Suediei, este de părere că real esatate-ul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii financiare a ţării şi a îndemnat băncile să fie mai reţinute atunci când vine vorba de acordarea creditelor, afirmând că riscul apariţiei unui val de credite neperformante a crescut puternic.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău