Ursul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului din Herson

27 Nov. 2022, 18:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Nov. 2022, 18:58 // Actual //  Lupu Eduard

Urusul rusesc, păcălit de vulpea ucraineană: focar fals de Covid pentru a împiedica ocuparea spitalului

Viclenia de a lupta cu invadatorul pentru a întârzia ocupaţia rusească Hersonului este strategia aleasă de unii medici ai spitalului Tropinka din oraşul recent eliberat, inventând un focar de Covid pentru a împiedica trupele moscovite să intre în incintă. Povestea este spusă în Wall Street Journal şi a fost reluată de Ukrainska Pravda, citată de mediafax.ro.

La începutul ocupaţiei, soldaţii ruşi s-au prezentat la spital cu o cerere de îndepărtare a drapelului ucrainean, dar Leonid Remiga, medic-şef din 1995, a refuzat.

„Poţi să mă împuşti dacă vrei, dar nu o voi face”, a spus doctorul. Ulterior, forţele de ocupaţie s-au întors şi au vrut să transforme locaţia într-un spital militar pentru ruşi.

Remiga a convins personalul să poarte costume de protecţie împotriva Covid-19 şi a spus armatei că nu pot intra din cauza unui focar de coronavirus.

Au acoperit pereţii cu avertismente

Personalul a acoperit pereţii cu avertismente despre infecţii. Tactica a funcţionat, iar soldaţii au plecat.

„Spitalul nostru nu ar putea deveni un spital rusesc”, a spus Remiga, care a decis să rămână în oraş chiar şi după ce soţia şi copiii lui au părăsit Hersonul în aprilie.

Potrivit lui Remiga, după 8 mai, ocupanţii au devenit mult mai duri: au început să închidă, să tortureze şi să omoare cetăţeni. Şi în iunie, ruşii au hotărât să-l concedieze pe medicul-şef, iar în locul lui au numit-o pe asistenta-şefă a spitalului, Larisa Maleta, care, în ciuda faptului că se opune invadatorilor, a ales să accepte slujba.

Până la 1 august, când a decis să părăsească oraşul. În locul ei a fost numită cardiologul Irina Sviridova, care a colaborator cu ruşii, accelerând concedierea medicilor şi trecerea la sistemul de sănătate acreditat de Moscova.

În ultimele zile înainte de retragerea completă a ruşilor din Herson, ocupanţii au ajuns la spital în căutarea unor echipamente de furat, însă angajaţii au luat acasă calculatoare şi alte echipamente.

În cele din urmă, ruşii au reuşit să ia doar un microscop şi o centrifugă. Pe 11 noiembrie, odată cu retragerea Rusiei, steagul ucrainean a fost arborat din nou deasupra spitalului.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău