Producătorii moldoveni vor să cucerească India cu mere! Au fost exportate primele cinci containere

29 Nov. 2022, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 14:13 // Actual //  Lupu Eduard

Din cauza războiului rusesc împotriva Ucrainei și a embargoului asupra fructelor moldovenești, producătorii moldoveni caută noi piețe. Printre alternative se numără țările arabe, India, Egipt.

Piața arabă este o alternativă promițătoare pentru producătorii moldoveni de mere. Astfel, din noiembrie, Moldova a început să exporte fructe în țările din Golful Persic, iar prețurile la mere pe aceste este în creștere.

„Transporturile cantităților mari de mere sunt imposibile urmare a probleme logistice din cauza războiului din Ucraina, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova. Organizarea exportului nu este foarte ușoară. De la începutul războiului, nu mai putem folosi porturile din apropiere. Vorbim despre portul Odessa, care era ok pentru exporturile în țările arabe. Acum, însă  trebuie transportăm marfa la Constanta, ca să o putem exporta la destinație”, a spus Gorincioi într-un interviu pentru Radio Moldova.

Vitalie Gorincioi a mai spus că cinci containere cu mere sunt gata pentru transport în India. Un lot de probă de 100 de tone de mere către India este necesar pentru a obține un permis de transport prin Moldova. Pentru a exporta produse în India, producătorii trebuie să treacă de certificare internațională și să îndeplinească anumite cerințe sanitare, iar din cauza problemelor logistice, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună. În același timp, mai multe mere vor fi exportate în România, dar acest lucru se va întâmpla la începutul lui ianuarie 2023.

În anul 2022, producția de mere este de aproximativ 400 de mii de tone, ceea ce este de aproape două ori mai puțin decât în ​​2021. Din iulie și până în prezent, Republica Moldova a exportat peste 30 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă mai puțin de 8% din producția totală.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău