China poluează mai mult decât toate țările dezvoltate la un loc. Cine este pe locul doi

08 Mai 2021, 09:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Mai 2021, 09:12 // Actual //  MD Bani

China este în responsabilă pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât toate naţiunile dezvoltate din lume combinat, potrivit noilor cercetări publicate de Rhodium Group, scrie Digi24.

Emisiile Chinei a şase gaze care captează căldura au crescut la echivalentul a 14,09 miliarde de tone de CO2 în 2019, depăşind totalul de gaze de efect de seră a membrilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu aproximativ 30 de milioane de tone, potrivit grupului de cercetare a climei din New York.

China și-a luat angajamentul ca până în 2060 să ajungă la emisii zero. Emisiile produse de China au reprezentat 27% din emisiile globale. SUA, al doilea cel mai mare emitent, a contribuit cu 11%, în timp ce India a depăşit pentru prima dată Uniunea Europeană cu aproximativ 6,6% din totalul global.

Din cauza că China are cea mai multă populație, emisiile pe cap de locuitor sunt mult mai mici decât cele din SUA şi, pe o bază istorică, membrii OECD sunt încă cei mai mari vinovaţi ai încălzirii din lume, după ce au pompat în atmosferă de patru ori mai multe gaze cu efect de seră decât China din 1750.

„Istoria Chinei ca emiţător major este relativ scurtă în comparaţie cu ţările dezvoltate, dintre care multe au cu un secol de poluare mai mult”, susțin cercetătorii.

Realitatea Live

Conferință de presă cu genericul: „Integrarea europeană a Republicii Moldova, o prioritate comună”
29 Apr. 2025, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

La finalul primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat la Casa Albă, președintele american Donald Trump înregistrează cel mai scăzut nivel de aprobare din istoria recentă a SUA: doar 39% dintre americani susțin activitatea sa, în timp ce 55% se declară nemulțumiți. Rezultatele provin dintr-un sondaj realizat de Ipsos, în parteneriat cu ABC News și Washington Post, desfășurat între 18 și 22 aprilie pe un eșantion de 2.400 de cetățeni.

Datele arată o nemulțumire larg răspândită față de politicile recente ale administrației Trump:

67% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de reacția președintelui la recenta cădere a pieței bursiere.

64% nu susțin introducerea noilor tarife comerciale pentru bunurile străine.

61% critică politica externă a SUA sub conducerea sa.
Mai mult, 72% dintre participanți cred că măsurile lui Trump vor conduce la o recesiune economică iminentă, iar 41% au raportat deteriorarea propriilor situații financiare.

Prin comparație, în februarie 2025, Trump era susținut de 45% dintre americani, în timp ce 53% își exprimau dezaprobarea. În timpul primului său mandat, după 100 de zile, rata de aprobare fusese de 42%.

În replică la publicarea sondajului, Trump a scris pe platforma sa Truth Social că în America „nu mai există o presă liberă și corectă”, acuzând instituțiile media că „fabrică știri negative” și „manipulează rezultatele sondajelor”. „Este trist! Ei sunt adevărații dușmani ai poporului. Le doresc tot binele, dar voi continua să lupt pentru a face America din nou măreață!”, a adăugat liderul american.

Contextul politic este tensionat: la începutul lunii aprilie, SUA au fost scena unor ample proteste anti-Trump. Pe 5 aprilie, manifestații sub sloganul „Mâinile jos!” au avut loc în toate cele 50 de state americane. O a doua rundă de proteste a urmat pe 19 aprilie, când cetățenii au denunțat abuzurile administrației, deportările ilegale de imigranți, desființarea agențiilor federale și atacurile asupra finanțării educației superioare. Protestatarii au cerut, de asemenea, stoparea presiunilor asupra comunităților transgender și a altor minorități.