Tehnologiile verzi au nevoie de minerale rare. Care sunt aceste minerale și ce s-ar întâmpla în lipsa lor

08 Mai 2021, 09:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Mai 2021, 09:26 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Noile tehnologii verzi și ecologice, cum ar fi turbinele eoliene și mașinile electrice, vor avea nevoie de mai multe minerale așa-zise „critice”, adică acele metale și nemetale care există în rezerve limitate. Se așteaptă ca cererea pentru astfel de materiale să crească, ceea ce înseamnă că țintele anunțate pentru climă ar putea fi iluzorii.

Pentru a îndeplini toate obiectivele propuse referitoare la climă, oferta de minerale critice va trebui mărită în următoarele decenii, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Un raport al organizaţiei din Paris, intitulat „Rolul mineralelor critice în tranziţia către energia curată”, se concentrează pe importanţa nichelului, cobaltului, litiului, cuprului şi elementelor de pământuri rare, relatează CNBC.

Cererea şi vulnerabilitatea ofertei variază foarte mult în funcţie de mineral, dar nevoile generale ale sectorului energetic pentru minerale critice ar putea creşte de până la 6 ori până în 2040, în funcţie de cât de repede vor acţiona guvernele pentru a reduce emisiile, arată raportul.

Potrivit Agenției, o centrală eoliană terestră are nevoie de nouă ori mai multe resurse minerale decât o centrală electrică cu gaz de dimensiuni similare.

Totuși, se încearcă să fie găsite soluții, de exemplu, la sfârşitul lunii aprilie Departamentul pentru Energie al SUA a anunţat că a acordat o finanţare de 19 milioane de dolari pentru 13 proiecte axate pe producerea de elemente din pământuri rare şi minerale critice.

 Elementele de pământuri rare şi mineralele critice sunt vitale pentru fabricarea bateriilor, magneţilor şi a altor componente importante pentru economia energiei curate.

Ce s-ar putea întâmpla fără aceste minerale?

Având în vedere că cererea pentru aceste materiale va creşte, vor fi de depăşit o serie de obstacole. Iată ce provocări a evidențiat Agenția referitor la lipsa de minerale. Acestea includ lanţurile de aprovizionare descrise că fiind „complexe şi uneori opace”; concentraţia ridicată de materiale într-un număr mic de ţări; standarde sociale şi de mediu mai dure de la producători; o scădere a calităţii depozitelor disponibile.

În acest context, există o eventuală neconcordanţă între ambiţiile climatice ale lumii şi disponibilitatea mineralelor critice, care sunt esenţiale pentru realizarea acestor ambiţii, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, într-un comunicat.

Astfel, dacă nu sunt luate măsuri din timp și găsite soluții eficiente, țintele climatice ar putea deveni simple iluzii. Guvernele vor trebui să vină cu un răspuns cât mai concret în această problemă, spun reprezentanții Agenției.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 17:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește 50 de milioane de dolari într-un un start-up care dezvoltă roboți care cultivă plante într-un mod sustenabil. De asemenea, omul de afaceri deține o suprafață considerabilă de terenuri agricole, ceea ce demonstrează încă o dată interesul lui pentru acest domeniu.

Astfel, Start-up-ul Iron Ox din Silicon Valley a atras o finanțare de 50 milioane dolari de la fondul de investiții Breakthrough Energy, deținut de Bill Gates.

Compania construiește roboți care pot cultiva plante cu ajutorul unui sistem hidroponic. Acest sistem presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plante într-un mediu poros, care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor, scrie WallStreet.

Roboții au senzori care permit măsurarea nitrogenului și aciditatea solului pentru a cultiva plante sănătoase. Prin această tehnologie dezvoltată de start-up se vor pute crește plante precum căpșune, busuioc thailandez, roșii, coriandru și pătrunjel.

Iron Ox are în grijă o fermă în nordul Californiei, iar începând cu acest an start-up-ul a început construcția unei noi ferme în Lockhart, Texas.

Recent, Bill Gates a reușit să strângă un miliard dolari pentru a dezvolta energie verde și regenerabilă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală