Interviu exclusiv cu Serghei Carapunarlî, despre sechestrarea, înghețarea și confiscarea proprietăților obținute ilegal

09 Dec. 2022, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Dec. 2022, 14:09 // Actual //  bani.md

Săptămânal, societatea noastră este informată despre bunuri și proprietăți de lux obținute ilegal, pe care statul a reușit să le sechestreze în urma unor investigații în cadrul dosarelor penale. Puțini însă, cunosc despre rolul determinant al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) în identificarea și conservarea acestora.

Serghei Carapunarlî, directorul ARBI, a prezentat în cadrul unui interviu amplu detalii despre activitatea Agenției și despre modul în care are loc recuperarea bunurilor infracționale.

Potrivit lui Serghei Carapunarlî, până la crearea ARBI, persoanele care obțineau venituri imense din activități ilegale, după ispășirea pedepsei penale puteau folosi aceste bunuri. După 2017, când a fost creată Agenția, lucrurile au luat o altă întorsătură. Astăzi, printre proprietățile sechestrate de ARBI se numără conturi bancare, mașini, aeronave, imobile sau chiar iahturi.

De asemenea, sechestru se aplică și asupra bunurilor culturale: picturi, sculpturi, instrumente muzicale. Astfel, este necesară asigurarea condițiilor speciale pentru a păstra aceste lucruri.

Serghei Carapunarlî a mai dezvăluit că în Republica Moldova există cazuri în care infractorii investesc în criptomonede banii obținuți în mod ilegal.

„Avem cazuri de sechestru a activelor în criptomonede. În acest sens, am înființat și un portmoneu specific, le administrăm. Însă, spre regret, în prezent, Republica Moldova nu deține reglementări în domeniul criptomonedei,” spune șeful ARBI.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Național Anticorupție. ARBI a fost fondată în 2017, are scopul de a efectua investigații financiare paralele precum și indisponibilizarea bunurilor infracționale. În cei cinci ani de activitate, ARBI a reușit să identifice și să indisponibilizeze, în țară și peste hotare, bunuri și active în valoare de peste 6 miliarde de lei.

Acest material a fost realizat cu suportul Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, subdiviziune autonomă în cadrul CNA. Fundația nu influențează politica editorială a Grupului de Presă Realitatea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 08:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 08:47 // Actual //  Ursu Victor

Legea pieței înlocuiește treptat sancțiunile occidentale, care au încetat să mai limiteze eficient fluxul de petrodolari către bugetul Rusiei, angajată într-un război.

Excesul de petrol pe piața mondială a împins prețurile în jos, iar prețul sortimentului rusesc Urals a scăzut sub plafonul de 60 de dolari pe baril, stabilit de G7 și Uniunea Europeană. Conform calculelor Reuters, pe 15 și 16 octombrie, în porturile baltice și în Novorossiisk, prețul Urals a coborât sub acest nivel pe fondul scăderii prețului petrolului Brent.

Prețurile mondiale la petrol au scăzut la începutul acestei săptămâni cu aproximativ 6 dolari, ajungând la 74 de dolari pe baril, în urma prognozelor de cerere în scădere pentru anii 2024–2025, emise de OPEC și Agenția Internațională pentru Energie. Un alt factor a fost și faptul că Israelul nu plănuiește să lovească infrastructura petrolieră a Iranului, ca răspuns la atacurile cu rachete. Pe lângă scăderea prețurilor globale, prețul Urals a fost influențat și de creșterea costurilor de transport maritim și de majorarea discounturilor în porturile indiene, notează Reuters.

În ultimele luni, discountul pentru Urals a fost de 12-13 dolari în porturile din vestul Rusiei. Potrivit calculelor Reuters, marți, prețurile pentru partidele Urals cu încărcare din porturile baltice, pe bază FOB, au scăzut sub 60 de dolari pe baril, iar miercuri erau cotate la 59,95 dolari. În portul Novorossiisk, prețul a fost ușor mai mic, la 59,35 dolari pe baril. Aceasta este a doua oară când prețul Urals scade sub 60 de dolari pe baril din septembrie, când prețul Brent a coborât temporar sub 70 de dolari pe baril, minimul din 2021.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău