Rusia a importat componente electronice de 2,6 miliarde de dolari de când a invadat Ucraina, ocolind sancțiunile

14 Dec. 2022, 13:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2022, 13:29 // Actual //  bani.md

Rusia a reușit să se aprovizioneze cu componente de calculatoare și electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari în lunile care au trecut de când a căzut sub incidența sancțiunilor tehnologice occidentale din cauza invadării Ucrainei, a relatat marți Reuters, citând documente vamale ruse, potrivit The Moscow Times.
Semiconductoarele și alte componente din domeniul tehnologiei au intrat în Rusia în perioada aprilie – 31 octombrie prin Hong Kong și Turcia – care nu s-au alăturat restricțiilor la export impuse de SUA și UE -, precum și prin Estonia, țară membră a Uniunii Europene.

Produsele giganților americani Intel, AMD și Texas Instruments au reprezentat cel puțin 777 milioane de dolari din produsele importate.

Intel, AMD și Texas Instruments susțin că nu au livrat produse în Rusia, în conformitate cu sancțiunile și controalele la export.

Reuters a scris în această vară că au fost găsite cipuri occidentale în interiorul rachetelor și sistemelor de armament rusești adunate de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Departamentul american al Comerțului estimează că accesul Rusiei la semiconductori a fost redus cu aproape 70% de la începutul invaziei.

Cu toate acestea, Reuters precizează că examinarea înregistrărilor vamale ale coponentelor achiziționate de Rusia de la trei furnizori comerciali a arătat că valoarea declarată a importurilor de semiconductori a „crescut brusc” după ce Moscova a invadat Ucraina.

Datele arată „o listă activă de jucători de rezervă dispuși să înlocuiască” companiile cărora li s-a restricționat exportul de componente fundamentale de înaltă tehnologie către Rusia, mai scrie Reuters.

„Nu este o surpriză faptul că Rusia depune eforturi considerabile pentru a ocoli controalele”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Comerțului pentru agenția de presă.

Comisia Europeană a transmis că „ia foarte în serios eludarea sancțiunilor UE, deoarece este o practică care poate submina eficiența” măsurilor luate de blocul comunitar împotriva Moscovei.

Kremlinul și Ministerul rus al Industriei și Comerțului nu au răspuns solicitărilor Reuters de a oferi precizări legate de acest subiect.

Reuters a realizat această investigație împreună cu Royal United Services Institute (RUSI), un think thank din domeniul apărării care-și are sediul la Londra.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO