România va primi gaze azere după ce Romgaz şi Socar au semnat un contract pentru livrare. Moldova cumpără de pe bursă

17 Dec. 2022, 09:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Dec. 2022, 09:22 // Actual //  bani.md

Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat vineri primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, potrivit unui comunicat de presă.

Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2023, prin Coridorul Sudic, utilizând capacităţile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum şi ale sistemelor de transport ale Bulgariei şi României. Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

Prin semnarea acestui contract se asigură posibilitatea accesării unor cantităţi de gaze naturale azere pentru acoperirea potenţialelor nevoi de consum cu gaze naturale din import. Contractul deserveşte astfel obiectivele strategice de siguranţă în aprovizionarea cu gaze naturale şi de diversificare a surselor.

Acordul cadru privind livrarea de gaze naturale azere cât şi acest prim contract individual reprezintă rezultatul unei excelente colaborări dintre Romgaz şi compania Socar, colaborare iniţiată încă la începutul acestui an şi oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înţelegere în luna iunie. Părţile îşi propun continuarea relaţiilor de cooperare şi perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piaţa din România.

În timp ce România a reușit să semneze un contract cu compania azeră pentru achiziția metanului, Republica Moldova cumpără de pe bursă la un preț ce depășește 1000 USD mia de metri cubi. Ultima dată, țara noastră cumpărase gaz din vest era gaz rusesc tranzitat prin conducta Turk Stream

Guvernul Republicii Moldova a decis ca peste 90% din gazul pe care încă îl mai primește direct de la Gazprom să îl aloce Transnistriei, pentru alimentarea centralei de energie electrică Moldgres, care livrează electricitate Moldovei de Vest.

Obligația, potrivit autorităților, de a achita prețul către gigantul rus revine regiunii transnistrene. Partea de vest a Republicii Moldova (inclusiv Chișinăul) va fi alimentată cu gaz cumpărat de pe piața liberă, și importat via România și Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 13:38 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul aerian franco-olandez Air France-KLM a anunțat vineri că intenționează să-și majoreze participația în compania aeriană scandinavă SAS de la 19,9% la 60,5%, devenind astfel acționar majoritar. Tranzacția este considerată un nou pas semnificativ în direcția consolidării industriei aviatice europene, într-un context în care transportatorii aerieni caută să-și consolideze pozițiile în fața competiției din SUA și Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Preluarea pachetului majoritar va avea loc prin achiziția acțiunilor deținute în prezent de fondurile Castlelake și Lind Invest, iar încheierea tranzacției este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2026, fiind condiționată de aprobările autorităților de reglementare.

Valoarea exactă a investiției va fi stabilită la momentul finalizării și va ține cont de performanța financiară actualizată a SAS, inclusiv EBITDA și datoria netă. Totuși, grupul a refuzat să ofere cifre concrete în acest stadiu. Potrivit directorului financiar Steven Zaat, Air France-KLM se așteaptă la sinergii de ordinul sutelor de milioane de euro. Tranzacția va fi finanțată din lichidități sau printr-o emisiune simplă de obligațiuni („plain vanilla bond”), fără a afecta planul de reducere a datoriei hibride a grupului.

Air France-KLM deține deja o cooperare comercială cu SAS încă din vara anului 2024. Prin această preluare, grupul va obține acces extins la piețele din Suedia, Danemarca și Norvegia, iar SAS va deveni oficial o filială, ceea ce va permite optimizarea costurilor și extinderea rețelei de zboruri.

Directorul general al SAS, Anko van der Werff, a salutat decizia: „Consolidarea industriei aeriene europene era inevitabilă și ne bucurăm să facem parte din acest proces. Acum, odată ce Air France-KLM va deține peste 50% din acțiuni, vom putea beneficia cu adevărat de sinergii și să oferim clienților servicii mai bune.”

SAS va continua să investească în flotă și în rețeaua sa de rute. În prezent, compania operează 138 de aeronave și a transportat peste 25 de milioane de pasageri în 2023, cu venituri de 4,1 miliarde de euro.

Grupul Air France-KLM a intrat pentru prima dată în acționariatul SAS în 2023, cu o investiție de aproximativ 144,5 milioane de dolari, iar în august același an, compania scandinavă a ieșit din procedura de insolvență (Chapter 11).

Conform înțelegerii, Air France-KLM va deține majoritatea locurilor în consiliul de administrație al SAS, în timp ce statul danez va păstra o participație de 26,4% și propriile locuri în consiliu.

Această mișcare vine pe fondul unei tendințe mai ample de consolidare în sectorul aerian european. Lufthansa a achiziționat recent o participație de 41% în compania italiană ITA Airways și are investiții și în Air Baltic. În paralel, guvernul portughez vizează privatizarea companiei naționale TAP, iar negocierile pentru preluarea unor participații în Air Europa sunt în desfășurare.

„După restructurarea cu succes, SAS a demonstrat o performanță impresionantă. Suntem încrezători că, printr-o integrare mai profundă în cadrul grupului nostru, potențialul său va continua să crească”, a declarat Ben Smith, directorul general al Air France-KLM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO