Moldova riscă să devină gaura neagră a Europei. Maia Sandu sugerează că bombele rușilor vor continua să cadă în Ucraina

19 Dec. 2022, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Dec. 2022, 12:51 // Actual //  bani.md

Din păcate, evaluările arată că războiul ar putea dura. Ce înseamnă asta pentru țara noastră? În primul rând, înseamnă provocări majore pe dimensiunea de securitate. Cresc riscurile de activități criminale: trafic de arme, de persoane și de droguri, spălare de bani, crimă organizată, contrabandă și alte forme de crimă transfrontalieră. Crește presiunea pe economia țării, pe buget, pe instituțiile statului, nevoite să funcționeze în regim de criză continuă, a declarat președintele Maia Sandu la MAI cu ocazia Zilei Poliției.

Președintele Republicii Moldova spune că, în aceste condiții, trebuie să creștem încrederea societății în poliție. Cetățenii trebuie să știe că pot conta pe polițiști, să fie convinși că oamenii legii le vor apăra viața, proprietatea și interesele, chiar și în cele mai grele circumstanțe. Această încredere este un element important de coeziune, pe care trebuie să-l cultivăm în Republica Moldova.

„Anul 2023 nu va fi ușor. Vom avea un buget public național mai mic decât ne-am fi așteptat în mod normal. În pofida acestui lucru, la fel ca în cazul altor funcționari publici, angajații Poliției vor avea o creștere salarială. Vom continua să aplicăm la necesitate instrumentul de spor salarial în situațiile de criză”, a punctat Sandu.

Președintele a afirmat că țara noastră are mulți prieteni, care vor continua să ne sprijine. Așa cum știți, România, Germania, Franța, Polonia, Statele Unite, alte state, care la fel trec prin crize și provocări, găsesc timp, bani și resurse să ne fie alături în această perioadă.

„Acceptarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană este un semnal clar că suntem de partea bună a lumii, de partea celor care rezolvă neînțelegerile prin tratative și discuții, nu cu bombe”, a punctat Maia Sandu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova nu dispune în prezent de o industrie de apărare în sens clasic, însă autoritățile recunosc necesitatea dezvoltării acestui sector și intenționează să valorifice industriile cu dublă utilizare care pot deveni atractive pentru partenerii internaționali. Declarația aparține lui Valeriu Mija, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, făcută în timpul unui briefing dedicat summitului NATO de la Haga.

Întrebat despre strategia națională de apărare și despre conexiunile dintre industria locală și lanțurile valorice europene și euroatlantice, Mija a confirmat că Republica Moldova „nu are industrie de apărare clasică”, dar că „lucrurile se mișcă” în direcția integrării în rețelele europene. El a subliniat că documentul strategic include obiective pentru dezvoltarea acestui sector și o cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană și NATO.

„Avem foarte multe industrii cu destinații duble care pot fi catalogate ca mărfuri strategice și care reprezintă interes pentru parteneri”, a explicat oficialul. Potrivit lui, Moldova acționează pe trei filiere: bilaterală, NATO și UE. În cadrul colaborării cu Bruxellesul se lucrează la ajustarea standardelor și identificarea oportunităților concrete de integrare în lanțurile de producție de apărare.

Mija a mai menționat că noua strategie se corelează cu planul de creștere economică dezvoltat de Ministerul Dezvoltării Economice, care vizează stimularea industriilor cu destinație dublă – atât pentru piața civilă, cât și pentru necesități de securitate.

„Pentru Moldova, acest efort ar însemna locuri de muncă, dezvoltare economică și creșterea rezilienței. Pentru parteneri – acces la produse strategice competitive”, a afirmat oficialul.

În contextul în care bugetele de apărare europene au scăzut de trei ori în ultimele decenii, iar cele din Asia au crescut exponențial, NATO și UE încep să investească tot mai mult în revitalizarea capacităților industriale militare. Moldova vrea să prindă acest tren și să contribuie cu propriile resurse intelectuale și capacități industriale emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO