Fals în declarație sau minte de îngheață apele? Nemerenco: „Am avut venituri de 15 mii de euro”

21 Dec. 2022, 11:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2022, 11:23 // Actual //  bani.md

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco susține că înainte de a fi numită șefă la Sănătate a avut un salariu de 20 de ori mai mare (15-16 mii de euro) față de cel pe care îl încasează în prezent. „Pentru o funcție, care, după majorare salariul brut va constitui de 19 mii de lei”.

„Am venit dintr-un mediu cu venituri mai bune și o viața mai calmă”, a punctat Nemerenco la emisiune „Freedom” de la TV8.

Întrebată de ce a renunțat la salariul fabulos pentru funcția de ministru, aceasta a spus că e într-un proces de învățare.

„Eu din anul 1997 sunt într-o permanentă învățare și am avut ocazia să învăț foarte multe și sunt foarte recunoscătoare absolut celor care au investit în mine și am avut noroc de training-uri de nota 10 peste hotare. Am lucrat și OMS, am construit, am lucrat. Mi-ar părea rău să nu aduc aici ceea ce am învățat acum într-o perioadă destul de grea cunoscând atâta lume bună în străinătate. Sun foarte importante cunoștințele. Și este vital ca în această perioadă grea să aducem investiții în țară”, a precizat Nimerenco.

Realitatea.md a consultat declarația pe venit a ministrului Nemerenco și nu conicide cu cifrele afirmate de aceasta în cadrul emsiunii, că ar fi încasat venituri de 15 mii de euro/lunar.

În declarația de avere pentru 2018, Ala Nemerenco a indicat mai multe surse de venit. Astfel, venitul anual de:

5179 de lei de la AO Centrul de Inovare și Politici, peste 16 mii de euro de la Ala GFA Consulting Group, Hamburg, Germania, de la Organizația Mondială a Sănătății a ridicat 18 mii de dolari, salariul de aproape 55 de mii de lei de la USMF „Nicolae Testemițanu”, îndemnizație de consilier municipal în Consiliul Municipal Chișinău – 10 749 de lei, pensia de la CNAS, în sumă de peste 48 de mii de lei. Or, dacă un calcul elementar arată că a încasat 788 de mii de lei, iar lunar suma se ridică la 65 de mii de lei sau puțin peste trei mii de euro.

Și în declarația de avere pentru  2019, Ala Nemerenco declară mai multe surse de venit:

De la GFA Consulting Group din Germania a obținut peste 11 700 de euro, 5 500 de dolari de la OMS, de la Consiliul Sănătății din Franța au venit peste 3500 de lei, pentru funcția de ministră a Sănătății a ridicat de puțin peste 100 de mii de lei, de la USMF „Nicolae Testemițanu” a primit în jur de 30 de mii de lei, îndemnizația de consilier municipal de puțin peste o mie de lei, pensia de la CNAS a fost de aproape 58 de mii de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău