Guvernul a aprobat mai multe amendamente la Politica Fiscală pentru anul 2023

21 Dec. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Dec. 2022, 15:31 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi în cadrul ședinței de astăzi mai multe amendamente la Politica Fiscală și Vamală pentru anul 2023. Inițiativele aprobate au drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri și asigurarea condițiilor echitabile pentru desfășurarea activităților antreprenoriale, scrie Realitatea.md.

Principalele propuneri acceptate de către Guvern vizează simplificarea condițiilor de desfășurarea a activităților independente. Totodată, Executivul a aprobat amendamentul privind introducerea unui nou regim fiscal pentru agenții economici ce desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor feroase și neferoase.

Printre propunerile aprobate de miniștri se regăsește și introducerea prețului de referință la vânzarea țigaretelor și a țigărilor de foi. În cadrul unui comunicat, Asociația Businessului Europeană a salutat decizia, menționând că implementarea mecanismului privind prețurile de referință va garanta venituri fiscale la bugetul de stat stabile și previzibile, asigurând concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.

Potrivit EBA, implementarea prețurilor de referință va garanta stabilirea unui nivel obiectiv al prețului de referință care să corespundă realităților economice ale Republicii Moldova. Totodată, ca urmare a majorării accizelor va fi asigurată majorarea prețurilor la țigarete și, interzicerea declarării și comercializării a produselor de tutun sub nivelul valorii de referință. Asociația EBA și-a exprimat speranța că proiectul va fi susținut și de Parlamentul Republicii Moldova.

La fel, Guvernul a aprobat menținerea mecanismului de impozitare a veniturilor persoanelor fizice în mărime de 12% pe venitul anual impozabil, astfel se renunță la încă o treaptă de impozitare de 18%. Un alt amendament aprobat de miniștri prevede aplicarea scutirii de TVA la serviciile poștale.

De asemenea,ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că au fost propuse și acceptate câteva inițiative pentru a asigura condiții echilibrate de dezvoltare a mediului de afaceri, precum și îmbunătățirea și simplificarea mecanismelor fiscale naționale.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO