Cea mai populată țară din lume a devenit și mai „aglomerată”. China planifică să crească vârsta de pensionare

11 Mai 2021, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mai 2021, 10:50 // Actual //  MD Bani

Cea mai populată țară din lume a devenit un pic mai „aglomerată”. Oficial, China a depășit bariera celor 1,4 miliarde de oameni. În doar 10 ani, de la ultimul recensământ, populația a crescut cu 72 de milioane de persoane.

Populaţia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anunţat marţi cea mai populată ţară din lume, prezentând rezultatele recensământului său decenal, relatează Agerpres.

Comparativ cu precedentul recensământ realizat în 2010, populaţia Chinei a crescut cu 72 de milioane de locuitori, o creştere cu 5,38% în 10 ani, a declarat Biroul Naţional de Statistică (BNS).

Publicarea rezultatelor acestui recensământ, aşteptată la începutul lunii aprilie, a fost amânată cu câteva săptămâni, alimentând ideea că cifrele ar putea fi deranjante pentru regimul comunist, notează AFP.

La sfârşitul lunii aprilie, guvernul de la Beijing a negat informaţiile apărute în presă care susţineau că China era pe punctul de a anunţa primul său declin al populaţiei de la marea foamete de la sfârşitul anilor 1950, care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Până în prezent, China a prevăzut o curbă de creştere a populaţiei care va atinge un maxim în 2027, când India o va devansa, devenind cea mai populată ţară din lume. Populaţia chineză va începe apoi să scadă, ajungând la 1,32 miliarde de locuitori în 2050.

Recensământul decenal s-a încheiat în decembrie anul trecut şi a fost realizat cu ajutorul a 7 milioane de voluntari care au mers din uşă în uşă în toată ţara.

Prin urmare, rezultatele sale sunt considerate mai fiabile decât anchetele demografice anuale, care se bazează pe estimări.

Din 2017, rata natalităţii a scăzut constant în China, în pofida relaxării anul precedent a politicii „copilului unic”, permiţând naşterea unui al doilea copil.

Rata natalităţii a scăzut în 2019 la 10,48 la 1.000 de locuitori, cel mai scăzut nivel de la fondarea Chinei comuniste în 1949.

Există numeroase motive pentru scăderea ratei natalităţii: o scădere a numărului de căsătorii, costul locuinţelor şi al educaţiei, faptul că femeile amână naşterea unui copil punând înainte cariera.

Demografii au avertizat China împotriva unei evoluţii în stil japonez sau sud-coreean, cu o populaţie în scădere şi un număr mare de oameni în vârstă în raport cu cei tineri şi activi pe piaţa muncii.

În martie, Parlamentul chinez a adoptat un plan pentru creşterea treptată a vârstei de pensionare în următorii cinci ani, spre dezaprobarea unei mari părţi a opiniei publice.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

A fost o vreme în care se părea că Tesla nu poate greși. În puțin mai mult de un deceniu, a trecut de la un nou început în domeniul tehnologic la un producător de automobile de masă, a investit miliarde de dolari în afacerea sa cu energie curată și și-a văzut valoarea explodând. Dar acum, compania se luptă cu scăderea vânzărilor de automobile și cu concurența intensă a mărcilor chinezești, precum și cu problemele legate de mult-hulitul Cybertruck, scrie BBC.

Vânzările mai mici i-au afectat veniturile și i-au afectat profiturile. Prețul acțiunilor sale a scăzut cu mai mult de un sfert de la începutul anului.

Compania a redus prețurile pe piețele majore și este în curs de concediere a aproximativ 14.000 de angajați – 10% din forța sa de muncă la nivel mondial. Printre cei afectați se numără directori de rang înalt și întreaga echipă responsabilă de mult admirata sa rețea de încărcare de mașini electrice Supercharger.

Așadar, toate acestea sunt doar un obstacol pe drum, sau Tesla se îndepărtează de pe șosea?

„Este vorba despre ruperea unei vrăji”, a explicat Elon Musk unui public special invitat la fabrica Tesla din California în iunie 2012. „Lumea a avut iluzia că mașinile electrice nu pot fi la fel de bune ca cele pe benzină”, a spus el. Musk vorbea cu ocazia lansării noului Tesla Model S, o mașină despre care a insistat că va spulbera această iluzie. Nu a fost o promisiune goală.

La acea vreme, mașinile electrice aveau o reputație de lungă durată de a fi lente, neinspirate și nepractice, cu o autonomie foarte limitată. Cu toate că noile modele, precum Nissan Leaf, începuseră să aibă un public de nișă, acestea nu aveau încă un impact semnificativ pe piața largă.

Modelul S era puternic, avea performanțe de mașină sport și putea parcurge până la 265 de mile cu o singură încărcare. Nu era ieftin, pornind de la 57.000 de dolari în SUA pentru versiunea cu cele mai mici performanțe, dar cu siguranță că a făcut valuri.

De atunci, Tesla a mai lansat încă patru modele, inclusiv SUV-ul Model X, modelele „accesibile” Model 3 și Model Y, precum și Cybertruck.

În prezent, Tesla are așa-numitele gigafabrici uriașe, care construiesc mașini în Shanghai și Berlin, pe lângă instalația sa inițială din Fremont, California, și o serie de alte locații din SUA. Anul trecut, a livrat 1,8 milioane de mașini, ceea ce sugerează că s-a impus ferm ca producător de masă.

Dar, potrivit profesorului Peter Wells, director al Centrului de cercetare a industriei auto de la Universitatea Cardiff, aceasta este o parte a problemei. „Când Tesla a apărut pentru prima dată, avea un produs nou și interesant, un director executiv carismatic și părea un pionierat adevărat”, explică el.

Acum, însă, compania „nu mai este un nou intrat antreprenorial și un perturbator, ci, din ce în ce mai mult, un operator tradițional al industriei, cu toate provocările pe care acest lucru le implică atunci când se confruntă cu o serie tot mai mare de concurenți în același spațiu de piață”.

Alte companii, cum ar fi Nio din China, oferă produse mai interesante, spune profesorul Wells, în timp ce compania chineză BYD oferă performanțe bune la prețuri mai mici. „Practic, lumea a ajuns din urmă Tesla”, spune el.

Nu există nicio îndoială că există o concurență mult mai mare decât înainte. În urma scandalului emisiilor diesel care a cuprins-o în 2015, Volkswagen a început să bage bani în vehiculele electrice.

Și, în timp ce guvernele din întreaga lume au început să analizeze în mod serios eventuale interdicții de vânzare a noilor modele pe benzină și diesel, alți producători consacrați i-au urmat curând. Clienții care caută o mașină electrică cu o autonomie și performanțe decente au acum o mulțime de opțiuni din care să aleagă.

Între timp, în China, factorii de decizie politică au văzut de ani de zile dezvoltarea vehiculelor electrice (VE) ca pe o oportunitate de a prelua o cotă semnificativă din piața globală și au promovat dezvoltarea acestora. Rezultatul a fost creșterea rapidă a unor mărci precum BYD – care a depășit Tesla pentru a deveni cel mai mare producător de mașini electrice din lume la sfârșitul anului trecut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău