Motorul economic al UE se teme de prăbușire! Previziuni sumbre pentru anul 2023

27 Dec. 2022, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2022, 12:32 // Actual //  bani.md

Aproape 3 din 5 asociații industriale din Germania sunt pesimiste cu privire la perspectivele pentru 2023, așteptându-se ca prețurile mari la energie să ducă la scăderea producției, arată un nou sondaj publicat marți și citat de Reuters.

Dintre cele 49 de asociații care au luat parte la sondajul realizat de Institutul Economic German (IW) 30 afirmă că se așteaptă ca membrii lor să producă mai puțin, doar 13 răspunzând că se așteaptă ca în sectoarele lor să crească producția.

Aproape 40 dintre asociații au declarat de asemenea că situația actuală este mai rea pentru companiile lor decât cea din urmă cu un an, când majoritatea se așteptau la relansarea activității economice odată cu depășirea pandemiei de COVID-19.

Însă date fiind presiunile inflaționiste puternice și în Germania, economia țării nu și-a revenit, potrivit noului sondaj care a fost realizat de la jumătatea lunii noiembrie până la începutul lui decembrie.

„Afacerile nu se așteaptă ca prețurile ridicate la energie să scadă la nivelurile de dinainte de criză în viitorul apropiat. Acest lucru umbrește enorm perspectivele pentru anul viitor”, a declarat Michael Groemling, unul dintre experții economici de la IW.

Acesta avertizează că situația este cu atât mai precară pentru companiile ce folosesc multă energie în activitățile lor, succesul acestora fiind legat de prețuri energetice rezonabile.

Noul sondaj vine după ce la începutul lunii decembrie datele publicate de Oficiului Federal de Statistică de la Berlin au arătat că exporturile Germaniei au căzut în octombrie mult mai mult decât se estimase.

Deși scăderea a fost de doar 0,6% într-o lună, ea a fost dublă decât nivelul prezis analiștii într-un sondaj Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU