Contrabanda cu țigări în România cu „acte în regulă”. Traficant moldovean: „Oăi, da’ mare proști!”

06 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

România nu a avut dispoziții legale care să incrimineze contrabanda cu țigări, indiferent de cantitate, în perioada 05.05.2022 – 17.06.2022, notează Tribunalul Iași în hotărârea de achitare a 29 de inculpați trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat.

Vidul legislativ se întinde de la data la care CCR a constatat că Legea Codului vamal nu e suficient de clară, până când Executivul a „reparat-o” prin OUG – mai exact 44 de zile.

Douăzeci și nouă de traficanți de țigări – contrabandiști și piețari din Iași – au fost achitați în primă instanță de Tribunalul Iași, pe data de 30 decembrie 2022, după ce judecătorul a constatat că, urmare a deciziilor Curții Constituționale, din dosarul DIICOT Iași au rămas doar coperțile, se arată într-un material publicat de ziare.com.

Pe parcursul procedurii de cameră preliminară și a celei de judecată pe fond avocații contrabandiștilor au reușit să excludă din dosar interceptările.

Pe această temă, CCR a pronunțat următoarele decizii:

2016 – SRI a fost exclus de la urmărirea penală.

2018 – probele obținute cu tehnica SRI trebuie excluse fizic din dosare.

2019 – „Protocoalele” SRI cu parchetele și instanțele sunt neconstituționale.

Pe de altă parte, CCR a stabilit că în perioada 2018-2022 România nu a avut legislație pe tema prescripţiei speciale. În 2018 CCR a constatat neconstituționalitatea dispoziţiilor art. 155 care reglementa termenele de întrerupere a prescripţiei, iar Legislativul nu a remediat problema până în 2022.

Ceea ce a „îngropat” definitiv dosarul traficanților de țigări din Iași a fost redefinirea contrabandei.

Este vorba de Decizia Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, prin care s-a constatat că dispozițiile art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României sunt neconstituționale.

„Instanța de contencios constituțional a statuat că nereglementarea unui prag valoric sau temporal în ceea ce priveşte incriminarea poate da naştere unor situaţii absurde, în care chiar şi fapte mărunte intră în sfera ilicitului penal, aspect care, alăturat limitelor speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracțiunea în discuţie, restrâng posibilitatea unei individualizări adecvate a sancțiunilor aplicate”, resin judecătorii în motivarea de achitare a celor 29 de inculpați.

Ce trebuie să faci pentru a fi considerat contrabandist „cu acte în regulă”

Pentru punerea legii în acord cu decizia CCR a fost emisă o ordonanță de urgență (O.U.G. nr. 85 din 17 iunie 2022) care prevede un prag valoric pentru contrabandă.

Astfel, un contrabandist „cu acte în regulă” este acela care este prins în timp ce introduce sau scoate din țară, prin sustragere de la controlul vamal, mărfuri „de peste 20.000 de lei (în cazul produselor accizabile nesupuse marcării) şi mai mare de 40.000 de lei (în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri)”.

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 683/2018 s-a constat că „decizia CCR prin care este constată neconstituționalitatea unei norme de incriminare face ca, de la data publicării sale, fapta incriminată și considerată anterior socialmente periculoasă să nu mai existe, adică să producă efecte similare unei legi de dezincriminare”.

Judecătorul de la Tribunalul Iași a trecut în revistă cantitățile de mărfuri accizabile a căror introducere ilegală în țară poate fi considerată contrabandă.

„S-a apreciat de către Legiuitor că este necesară incriminarea infracțiunii de contrabandă asimilată prin stabilirea unui plafon valoric (peste 20.000 de lei, în cazul produselor accizabile nesupuse marcării, şi mai mare de 40.000 de lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri) sau cantitativ (10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri) de la care fapta dobândește caracter infracțional.

Însă, având în vedere că legea penală nouă nu poate retroactiva, decât în măsura în care ar reglementa dispoziții mai favorabile, ceea ce nu e cazul, în baza principiului activității legii penale, se constată că vor putea fi din nou sancționate faptele de contrabandă, dar numai cele săvârșite sub legea nouă, nu și cele săvârșite sub legea veche, cum e cazul de față, când faptele au fost săvârșite anterior datei de 17 iunie 2022”, reține instanța în hotărârea de achitare.

Cum râdeau contrabandiștii de anchetatori

Într-o interceptare – exclusă de la dosar urmare a deciziilor CCR – inculpaţii râdeau de anchetatori și vorbeau despre modificările legislative care dezincriminau contrabanda.

Sacu Radu Dumitru (SRD): Mă doare în p… o căzut legea!

Enache Romeo zis Kuki (ER): Nu mai este penal…nu?

SRD: Comerț cu acte în regulă…ha..ha…ha…! DIICOT-ul nu are voie să mă asculte decât dacă îmi dă un telefon înainte…Ce proastă țară avem…să moara mama…râde lumea de noi cu c… Ești prost..? Da normal…că un kilogram de cocaină se ducea peste un miliard…Ce vrei..Winston, Monte Carlo..Plugarul…Gata! Nu mai vorbim cu cauciucul, cu pneuri, cu cherestea…! Da frate, mă doare în p..! DIICOT-ul este azi la muncă…? Nu! E liber!

ER: E liber…!

SRD: Ha…ha…haaaaa! Oăi, da’ mare proști!

ER: Deci s-a aprobat legea…nu?

SRD: Acum poți să îți dai seama cât de prosti am fost noi și de stresați de atâta timp…Pe ei îi durea fix în p…de noi. Noi nici nu existăm acolo pentru dânșii, știi? Mai venea câte un prost de-ăsta de polițai, alde tineri din ăștia…știi…dacă mă asculți…îmi bag p…în m…!!

ER: Așa…esti beat?

SRD: Nu, oăi, nu-s bat…Am țigări și nu am cui să le vând… Acum că o căzut legea și nu am cui să mai vând țigările…

ER: Da’ ce ai, oăi?

SRD: Plai, Plugarul, Monte Carlo, Ashima, Kent…nu mai știu! Totul e moldovenesc…Îti spun eu, nu boțite ca să zici că le-am scos de sub mașină…Nu le mai pun sub mașina de acum…Le pun pe banchetă!

ER: Le pui pe banchetă de acum!

SRD: Păi, dacă nu mai este ilegal…Îmi dă amendă, mi le confiscă și apoi mă judec cu Fiscul. Să îmi s…p…, să mă treacă la caiet…că vă dau…vă dau…!! Vă dau la m…!! Ne face dosare penale pentru evaziune fiscală…Ești nebun..?

Nu mai faci penal pentru țigări, pe contrabandă de țigari… Faci pentru evaziune fiscală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU