Contrabanda cu țigări în România cu „acte în regulă”. Traficant moldovean: „Oăi, da’ mare proști!”

06 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

România nu a avut dispoziții legale care să incrimineze contrabanda cu țigări, indiferent de cantitate, în perioada 05.05.2022 – 17.06.2022, notează Tribunalul Iași în hotărârea de achitare a 29 de inculpați trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat.

Vidul legislativ se întinde de la data la care CCR a constatat că Legea Codului vamal nu e suficient de clară, până când Executivul a „reparat-o” prin OUG – mai exact 44 de zile.

Douăzeci și nouă de traficanți de țigări – contrabandiști și piețari din Iași – au fost achitați în primă instanță de Tribunalul Iași, pe data de 30 decembrie 2022, după ce judecătorul a constatat că, urmare a deciziilor Curții Constituționale, din dosarul DIICOT Iași au rămas doar coperțile, se arată într-un material publicat de ziare.com.

Pe parcursul procedurii de cameră preliminară și a celei de judecată pe fond avocații contrabandiștilor au reușit să excludă din dosar interceptările.

Pe această temă, CCR a pronunțat următoarele decizii:

2016 – SRI a fost exclus de la urmărirea penală.

2018 – probele obținute cu tehnica SRI trebuie excluse fizic din dosare.

2019 – „Protocoalele” SRI cu parchetele și instanțele sunt neconstituționale.

Pe de altă parte, CCR a stabilit că în perioada 2018-2022 România nu a avut legislație pe tema prescripţiei speciale. În 2018 CCR a constatat neconstituționalitatea dispoziţiilor art. 155 care reglementa termenele de întrerupere a prescripţiei, iar Legislativul nu a remediat problema până în 2022.

Ceea ce a „îngropat” definitiv dosarul traficanților de țigări din Iași a fost redefinirea contrabandei.

Este vorba de Decizia Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, prin care s-a constatat că dispozițiile art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României sunt neconstituționale.

„Instanța de contencios constituțional a statuat că nereglementarea unui prag valoric sau temporal în ceea ce priveşte incriminarea poate da naştere unor situaţii absurde, în care chiar şi fapte mărunte intră în sfera ilicitului penal, aspect care, alăturat limitelor speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracțiunea în discuţie, restrâng posibilitatea unei individualizări adecvate a sancțiunilor aplicate”, resin judecătorii în motivarea de achitare a celor 29 de inculpați.

Ce trebuie să faci pentru a fi considerat contrabandist „cu acte în regulă”

Pentru punerea legii în acord cu decizia CCR a fost emisă o ordonanță de urgență (O.U.G. nr. 85 din 17 iunie 2022) care prevede un prag valoric pentru contrabandă.

Astfel, un contrabandist „cu acte în regulă” este acela care este prins în timp ce introduce sau scoate din țară, prin sustragere de la controlul vamal, mărfuri „de peste 20.000 de lei (în cazul produselor accizabile nesupuse marcării) şi mai mare de 40.000 de lei (în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri)”.

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 683/2018 s-a constat că „decizia CCR prin care este constată neconstituționalitatea unei norme de incriminare face ca, de la data publicării sale, fapta incriminată și considerată anterior socialmente periculoasă să nu mai existe, adică să producă efecte similare unei legi de dezincriminare”.

Judecătorul de la Tribunalul Iași a trecut în revistă cantitățile de mărfuri accizabile a căror introducere ilegală în țară poate fi considerată contrabandă.

„S-a apreciat de către Legiuitor că este necesară incriminarea infracțiunii de contrabandă asimilată prin stabilirea unui plafon valoric (peste 20.000 de lei, în cazul produselor accizabile nesupuse marcării, şi mai mare de 40.000 de lei în cazul celorlalte bunuri sau mărfuri) sau cantitativ (10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri) de la care fapta dobândește caracter infracțional.

Însă, având în vedere că legea penală nouă nu poate retroactiva, decât în măsura în care ar reglementa dispoziții mai favorabile, ceea ce nu e cazul, în baza principiului activității legii penale, se constată că vor putea fi din nou sancționate faptele de contrabandă, dar numai cele săvârșite sub legea nouă, nu și cele săvârșite sub legea veche, cum e cazul de față, când faptele au fost săvârșite anterior datei de 17 iunie 2022”, reține instanța în hotărârea de achitare.

Cum râdeau contrabandiștii de anchetatori

Într-o interceptare – exclusă de la dosar urmare a deciziilor CCR – inculpaţii râdeau de anchetatori și vorbeau despre modificările legislative care dezincriminau contrabanda.

Sacu Radu Dumitru (SRD): Mă doare în p… o căzut legea!

Enache Romeo zis Kuki (ER): Nu mai este penal…nu?

SRD: Comerț cu acte în regulă…ha..ha…ha…! DIICOT-ul nu are voie să mă asculte decât dacă îmi dă un telefon înainte…Ce proastă țară avem…să moara mama…râde lumea de noi cu c… Ești prost..? Da normal…că un kilogram de cocaină se ducea peste un miliard…Ce vrei..Winston, Monte Carlo..Plugarul…Gata! Nu mai vorbim cu cauciucul, cu pneuri, cu cherestea…! Da frate, mă doare în p..! DIICOT-ul este azi la muncă…? Nu! E liber!

ER: E liber…!

SRD: Ha…ha…haaaaa! Oăi, da’ mare proști!

ER: Deci s-a aprobat legea…nu?

SRD: Acum poți să îți dai seama cât de prosti am fost noi și de stresați de atâta timp…Pe ei îi durea fix în p…de noi. Noi nici nu existăm acolo pentru dânșii, știi? Mai venea câte un prost de-ăsta de polițai, alde tineri din ăștia…știi…dacă mă asculți…îmi bag p…în m…!!

ER: Așa…esti beat?

SRD: Nu, oăi, nu-s bat…Am țigări și nu am cui să le vând… Acum că o căzut legea și nu am cui să mai vând țigările…

ER: Da’ ce ai, oăi?

SRD: Plai, Plugarul, Monte Carlo, Ashima, Kent…nu mai știu! Totul e moldovenesc…Îti spun eu, nu boțite ca să zici că le-am scos de sub mașină…Nu le mai pun sub mașina de acum…Le pun pe banchetă!

ER: Le pui pe banchetă de acum!

SRD: Păi, dacă nu mai este ilegal…Îmi dă amendă, mi le confiscă și apoi mă judec cu Fiscul. Să îmi s…p…, să mă treacă la caiet…că vă dau…vă dau…!! Vă dau la m…!! Ne face dosare penale pentru evaziune fiscală…Ești nebun..?

Nu mai faci penal pentru țigări, pe contrabandă de țigari… Faci pentru evaziune fiscală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală