De ce s-au dus ”în cap” criptomonedele și au slabe șanse să-și mai revină

10 Ian. 2023, 06:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Ian. 2023, 06:20 // Actual //  bani.md

Piața cripto înregistrează în continuare fluctuații, unele monede cresc prea puțin pentru ca investitorii să mai recupereze pierderile. Altele sunt foarte jos, cu slabe șanse să se mai ridice vreodată.

Frustrările sunt tot mai evidente în rândul celor care au riscat mulți bani în aceste investiții în condițiile în care banii sunt oricum devalorizați și criza economică se întinde la nivel global.

Analist: ”Bula speculativă începe să se spargă”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se întâmplă acum pe piața fragilă a criptomonedelor.

”Așa cum estimam încă de acum doi ani, bula speculativă din zona criptomonedelor începe să se spargă. De ce? Pentru că aceste creșteri spectaculoase din zona cripto au venit pe fondul tipăririi de bani în SUA și UE, adică vreo 6 trilioane de dolari și aproximativ 4 trilioane de euro, bani pe care oamenii i-au primit ca să stea acasă și să facă investiții. O parte din aceștia au ajuns în burse dar și mai mulți în criptomonede. Acestea din urmă s-au dovedit a fi o capcană perfectă pentru banii oamenilor furați de mirajul unei îmbogățiri peste noapte.

Criptomonedele nu sunt imune la inflație, nu sunt imune la crize economice și, mai mult, sunt vulnerabile la orice știre economică negativă. Au căzut ca un castel de cărți de joc pe măsură de principalele platforme integratoare de business au început să se clatine. Este ca un joc piramidal care atunci când nu mai atrage bani noi începe să se prăbușească. Așa arată în momentul de față piața criptomonedelor”, a explicat Negrescu.

”Perspectivele indică o scădere”

Specialistul a mai precizat că piața cripto a scăzut foarte mult în ultimii ani, aproape la jumătate, iar trendul este descrescător.
”Criptomonedele s-au dovedit a fi niște active care nu au nimic concret în spate. Nu au o reglementare care să protejeze practic banii investitorilor, nu au decât promisiuni și grafice frumos desenate în Excel. Nu există în acest moment nicio criptomonedă care să se bazeze pe echivalent aur sau echivalent business pe care să-l reprezinte.

Piața criptomonedelor care valora la un moment dat undeva la 3.000 de miliarde de dolari a ajuns pe la 1.200 de miliarde de dolari, iar perspectivele indică o continuă scădere în primăvara acestui an pe măsură ce criza economică se va accentua la nivel mondial”, a spus Adrian Negrescu.

Specialistul este de părere că investitorii vor migra către plasamentele mai sigure, de criză, cum sunt aurul, argintul, platina, metalele prețioase în general, ”astfel, criptomonedele, în lipsă de finanțare, ar putea înregistra o nouă scădere semnificativă”.

Previziuni sumbre pentru criptomonede. ”Vor mai rămâne 10”

Analistul economic îi sfătuiește pe românii care mai au bani în criptomonede să încerce să și-i schimbe în bani reali pentru că mai târziu ar putea pierde mai mulți.

”Din cele 3.000 de criptomonede, câte erau la un moment dat în piață, dacă vor mai rămâne 10 până la finalul anului, este un sentiment optimist.

Sfatul meu pentru cei care au banii în criptomonede este să-i scoată și să caute plasamente mai sigure, cum ar fi metalele prețioase, titlurile de stat, titlurile companiilor din zona de energie, să caute plasamente care sunt protejate de reguli și legi aferente.

În momentul de față, dacă vrei să scoți banii din cripto, nu este niciun organism pe lumea aceasta să te protejeze dacă acea platformă în care îți ții criptomonedele refuză să-ți plătească banii înapoi”, a spus Adrian Negrescu.

Analistul a explicat că ar fi totuși câteva variante în cazul unor pagube. Dar trebuie să se țină cont că piața criptomonedelor a eșuat în tentativa de a deveni o metodă alternativă de plată.

”Cel mult poți da în judecată această platformă sau te poți asocia cu alți păgubiți și să declanșați un proces în comun. Altfel, legislația, națională, europeană, internațională, nu te protejează cu absolut nimic. Acesta cred că este marele semn de întrebare și alarmă pe care ar trebui să și-l pună toți cei care au cripto în momentul de față.

ANAF-ul, de aproape doi ani, lucrează la un regulament de înregistrare a tranzacțiilor cripto în România, pe baza legislației europene, proiect ce este încă în faza de construcție. Este un ”far west” în care dacă nu scoți la timp banii din cripto ar putea să rămâi cu buza umflată.

Pentru cei care au criptomonede să încerce să vadă cât îi costă să le schimbe în bani obișnuiți, în euro, dolari sau chiar în lei. Care sunt costurile și dacă platformele de tranzacționare le permit să facă acest lucru. Dacă înregistrează probleme, costuri foarte mari să își pună semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea investiției făcute.
Piața criptomonedelor a eșuat în tentativa de a fi o metodă alternativă de plată și cred că aceasta este marea problemă a zonei de cripto. Ideea de a moderniza sistemul de plăți și de a nu mai depinde de băncile centrale a fost salutară dar din păcate practica, implementarea acestor tipuri de tranzacții în baza unor token-uri s-a dovedit a fi falimentară.

S-a bazat prea mult pe încredere și prea puțin pe niște reguli, legi, mecanisme bine puse la punct care să evite și să elimine frauda la nivel financiar”, a mai spus Adrian Negrescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU