Grecia vrea să listeze la bursă aeroportul internațional din Atena

18 Ian. 2023, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Ian. 2023, 16:17 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Agenţia pentru Privatizare din Grecia (HRADF) intenţionează să demareze o ofertă publică iniţială (IPO) pentru pachetul său de 30% din acţiunile aeroportului internaţional din Atena, iar cel mai mare acţionar al aeroportului este pregătit să cumpere 10% din aceste acţiuni, transmite Bloomberg.

HRADF şi cei mai mari acţionari şi operatori ai aeroportului internaţional din Atena, AviAlliance GmbH şi AviAlliance Capital GmbH, ambele controlate de fondul canadian PSP Investments, au ajuns la un acord cu privire la viitorul aeroportului, a declarat pentru Bloomberg directorul general de la HRADF, Dimitrios Politis.

„Acum suntem în etapa în care vom prezenta şi celorlalţi acţionari precum şi Guvernului detaliile înţelegerii noastre”, a spus Dimitrios Politis.

Cel mai mare aeroport din Grecia, cunosc sub numele de aeroportul Eleftherios Venizelos, a fost tranzitat anul trecut de 22,7 milioane de pasageri, în creştere cu 84% comparativ cu 2021, pe măsură ce turismul şi-a revenit din pandemie. Având în vedere importanţa turismului pentru economia Greciei, Dimitrios Politis a descris aeroportul internaţional din Atena drept „un indicator excelent pentru succesul revenirii Greciei”. O economie în creştere depinde de o piaţă de capital sănătoasă precum şi de companii mari cu performanţe de top prezente pe bursa de valori, a adăugat Politis.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Agenţia care gestionează participaţiile statului grec deţine 25% din acţiunile aeroportului internaţional din Atena. AviAlliance GmbH şi AviAlliance Capital au împreună un pachet de 40% iar familia greacă Dimitris Copelouzos are un pachet de 5%.

Conform înţelegerii preliminare, HRADF va organiza o ofertă publică iniţială pentru pachetul său de 30% iar AviAlliance va avea dreptul de a achiziţiona un pachet de 10%, ceea ce va da entităţilor controlate de fondul PSP controlul asupra majorităţii acţiunilor la aeroportul internaţional din Atena.

Pachetul de 30% ce ar urma să fie scos la vânzare ar putea fi evaluat undeva între 800 de milioane şi un miliard de euro, în funcţie de condiţiile de pe piaţă. Dimitrios Politis vrea să se mişte rapid pentru a încheia tranzacţia.

„Facem eforturi pentru a avea opţiunea de a finaliza tranzacţia în prima jumătate a anului”, a precizat Politis.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO