SUA vor trimite în Ucraina versiunea M1A2, mai modernă și mai letală, a tancului Abrams

27 Ian. 2023, 05:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Ian. 2023, 05:27 // Actual //  bani.md

SUA va trimite Ucrainei tancul M1A2 Abrams, care are capacități semnificativ îmbunătățite în comparație cu modelul anterior M1A1, scrie CNN.

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că M1A2 va fi versiunea de Abrams furnizată ucrainenilor. Ea a precizat că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile noastre americane” și că va dura „luni de zile pentru a transfera” tancurile către Ucraina.

M1A2 este un upgrade semnificativ față de vechiul M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcționează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al A1.

Este „diferența dintre un telefon cu priză – un telefon cu disc – și acel iPhone pe care îl aveți în mână”, a explicat generalul în retragere al armatei Robert Abrams, fostul comandant al forțelor americane din Coreea, al cărui tată a dar numele tancului de 70 de tone.
Oficialii americani au anunțat săptămâna aceasta că 31 de tancuri Abrams vor fi trimise în Ucraina, după zile de dispute între SUA și aliații săi.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri de la Casa Albă că tancurile vor „spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.

În plus față de schimbarea digitală cu A2, noua versiune a tancului este „semnificativ” mai letală decât A1, a spus Abrams. Acesta include un vizor termic independent pentru comandant. În timp ce înainte doar artileristul avea un site termic, acum comandantul tancului are și el unul, ceea ce îi permite să ajute la scanarea și identificarea țintelor. Sistemul digital permite, de asemenea, echipajului tancului să ruleze propriile diagnostice la bord, a spus Abrams, în loc să aștepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice problemă care apare.

Când vine vorba de asta, a spus Abrams, M1A2 este „mult superior în ceea ce privește letalitatea, capacitatea de supraviețuire și mobilitatea” față de tot ceea ce are Rusia pe câmpul de luptă.

Nu este clar ce variantă a tancului A2, din care există trei, va fi aleasă. Singh a refuzat să se pronunțe în timpul ședinței de informare de joi de la Pentagon.

Șeful de achiziții al armatei, Doug Bush, a explicat, de asemenea, că armata nu produce tancuri noi de la zero și că, în schimb, a modificat modelele mai vechi existente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău