Cât ar putea dura deficitul global de cipuri? Ce spun analiștii

12 Mai 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Mai 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Potrivit analiștilor, criza de semiconductoare ar putea dura o perioadă scurtă de timp, scrie CNBC.

Semiconductoarele pot fi găsite în orice, de la PlayStation 5 și periuțe de dinți la mașini de spălat și ceasuri cu alarmă. Dar nu este suficient pentru a merge în jur – este o problemă cu mai multe fațete care nu prezintă semne de reducere, ceea ce îi face pe unii să numească actuala criză „chipageddon”.

Glenn O’Donnell, vicepreședinte director de cercetare la firma de consultanță Forrester, consideră că lipsa ar putea dura până în 2023.

„Deoarece cererea va rămâne ridicată și oferta va rămâne limitată, ne așteptăm ca această penurie să dureze până în 2022 și până în 2023”, a scris el pe un blog.

O’Donnell se așteaptă ca cererea pentru PC-uri, care conțin unele dintre cele mai avansate cipuri, să se „înmoaie puțin” în anul următor, dar „nu foarte mult”.

Între timp, el se așteaptă ca centrele de date, care sunt pline de servere de computere, să cumpere mai multe cipuri în anul următor, după ceea ce el descrie ca fiind un „2020 nefericit”.

Între timp, Patrick Armstrong, CIO al Plurimi Investment Managers, a declarat săptămâna trecută că lipsa cipurilor va dura 18 luni.

„Nu sunt doar autovehicule. Sunt telefoane. Este internetul tuturor. Acum sunt atât de multe bunuri care au mult mai multe semiconductoare decât au avut vreodată în trecut. Toate au internet activat.”, a spus el.

Industria auto a fost afectată de deficitul global de cipuri mai mult decât orice alt sector.

Cel mai mare producător mondial de cipuri, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), a declarat la începutul acestei luni că crede că va fi capabil să recupereze cererea de automobile până în iunie.

„Dacă ascultați Ford, BMW, Volkswagen, toți au subliniat că există blocaje în capacitate și nu pot obține cipurile de care au nevoie pentru a fabrica noile mașini”, a spus el.

În altă parte, Gartner a declarat miercuri că deficitul va persista pe tot parcursul anului 2021, adăugând că deficitul afectează toate tipurile de cipuri și că prețurile cipurilor cresc.

Analistul Gartner, Alan Priestley, a declarat joi că situația se poate îmbunătăți pentru unele sectoare în următoarele șase luni, dar că ar putea exista un „efect knock-on” în 2022.

„Nu ar trebui să dureze mai mult”, a spus el. „Industria pune în aplicare mai multă capacitate, dar este nevoie de timp.”

Într-adevăr, Intel a anunțat în martie că intenționează să cheltuiască 20 de miliarde de dolari pentru două noi fabrici de cipuri din Arizona. Intel a mai spus că ar putea construi o fabrică în Europa dacă obține finanțare publică.

„Lucrurile astea vor dura doi sau trei ani înainte să începem să vedem asta”, a spus Priestley.

Între timp, directorul executiv al producătorului german de cipuri Infineon a declarat marți trecut că industria semiconductoarelor se află pe teritoriu neexplorat.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 20:45 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, ministrul Energiei a anunțat că merge luni la Gazprom să-l întrebe pe Miller dacă gigantul rus își va onora contractul indiferent de situația tranzitului de gaz prin Ucraina.

„Este cel mai important detaliu pe care urmează să-l discutăm cei de la Gazprom, dacă își va onora obligațiile contractuale(…) Data de de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece mai există posibilitatea rezervărilor lunare de metan, după cele trimestriale au eșuat“, a punctat Parlicov.

Potrivit ministrului, invitația a venit de la Gazprom, în care este scris că vor să discutăm și datoria malului drept de 709 milioane de dolari.

„Noi suntem pregătiți și de scenariul în care gazul rusesc nu va mai veni de la Gazprom, însă cei din regiunea stângă vor trebui să facă plățile în avans”, a punctat Parlicov.

Dacă se materializează acest scenariu, potrivit ministrului, va trebui să ne asumă responsabilitatea pentru regiunea transnistreană, iar UE și SUA vor salva regiunea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău