Republica Moldova poate repeta soarta Turciei! Șeful de la seismologie spune când s-ar putea întâmpla

08 Feb. 2023, 15:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Feb. 2023, 15:18 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se află într-o zonă cu risc seismic ridicat. Este vorba de zona Vrancea din România unde frecvent se produc cutremure. Or, ultimul seism devastator în țara noastră a avut loc în anul 1940. Igor Nicoară, Directorul Institutului de Geologie şi Seismologie, a declarat pentru BANI.MD că un cutremur cu efectele cutremurului din Turcia este exclusă, în condițiile în care majoritatea blocurilor sunt construite conform normelor seismice.

„Noi suntem relativ aproape față de Vrancea care generează un pericol și risc seismic destul de înalt și în conformitate cu rezultatele cercetărilor, în cazul unui seism semnificativ în Vrancea, pe teritoriul Moldovei s-ar resimți cu intensitate de 8,7 grade pe scara Richter sau cum a fost cutremurul din 1940 de 7,4 grade  pe scara Richter”, a explicat Nicoară.

Potrivit lui, ceea ce s-a văzut în Turcia arată că intensitatea seismului se atribuie la 8-9 în zona din epicentru și deja 7,8 grade în zonele periferice.

„În Turcia până în anul 1999 nu au fost implementate norme seismice la construcția blocurilor și de aia și avem consecințele pe carele avem. În Republica Moldova normativele seismice au fost implementate din anii 1950. Construcțiile care au fost edificate, dar și cele edificate în prezent au fost construite cu respectarea normelor seismice. Da, sunt unele blocuri care au fost edificate înainte de anii 1950 și alea ar putea fi afectate”, a mai spus Nicoară.

Directorul Institutului de Geologie a precizat că în zona seismică Vrancea cutremure mari au loc o dată la 300 de ani poate și poate ajunge la 8,1 grade scara Richter.

„De exemplu, seismul devastator care a avut loc în anul 1802 nu a fost măsurat cu utilaje, ci doar estimativ, după gradul de distrugere, a fost estimat la o intensitate de 7-8 grade pe scara Richter”.

Silvia Staci de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică a declarat pentru BANI.MD că instituția nu are date cu privire la stare locuințelor din Republica Moldova și gradul de risc al acestora în cazul unui cutremur devastator.

„Majoritatea blocurilor sunt în gestiunea Asociațiilor de locatari”.

Republica Moldova nu este o ţară ferită de cutremure. Zona Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, care provoacă totodată printre cele mai puternice şi distructive cutremure. În zonă se produc cutremure de 6-7 grade pe scara Richter, care, alături de adâncimea relativ mare la care se produc, sunt extrem de periculoase, în special pentru blocurile din oraşele din Republica Moldova.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 grade apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 grade la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. Ultimul seism de peste 7 grade (7.1 grade pe scara Richter) a fost pe 30 August 1986, în urmă cu 35 de ani.

Avem foarte puține locuințe asigurate, în cazul unui dezastru

Ultimele date statistice arată că fondul locativ al Republicii Moldova era la 1 ianuarie 2021 de 1,3 milioane de lei. Ponderea cea mai mare în numărul de locuințe înregistrate la 1 ianuarie 2022 o deținea regiunea de dezvoltare Nord (30,1%), urmată de regiunea de dezvoltare Centru (28,1%), municipiul Chișinău (24,2%), regiunea de dezvoltare Sud.

Or, ponderea asigurărilor de locuințe este foarte mică, echivalentul a 2% din total. De exemplu, în nouă luni ale anului 2022 primele brute subscrise pentru asigurarea locuințelor a însumat 64,5 milioane de lei sau 3,5% din totalul primelor brute de 1,8 miliarde de lei. Moldovenii nu se înghesuie să-și asigure locuințele or, cea mai mare pondere a asigurărilor se face obligatoriu pentru cei care au imobile achiziționate cu credite bancare.

În decursul ultimilor 200 ani, pe teritoriul Republicii Moldova anual au fost înregistrate sute de cutremure, însă cele mai puternice dintre ele (cu magnitudinea de peste 7 baluri) s-au produs în anii 1940, 1977, 1986 şi 1990. Din fericire consecințele acestora n-au fost atât de dezastruoase în comparație de pildă cu consecințele cutremurului care a zguduit în 1977 România.

Intensitatea cutremurelor din Moldova

Intensitatea maximă a eventualelor cutremure, în Republica Moldova, poate atinge până la 8 grade (pe scara Mercalli) în partea de sud și sud-vest, până la 7 grade în partea centrală și de nord și până la 6 grade în partea nord-est a teritoriului țării noastre. Pentru comparația cutremurele recente din Turcia și Siria a avut magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter (sau 9 grade pe scara Mercalli).

Cutremurul de luni dimineața din Turcia, a avut o magnitudine de moment de 7,8 grade pe scare Richter și a fost urmat în decurs de câteva ore de peste 100 de replici, între care una aproape la fel de puternică precum seismul inițial, având magnitudinea 7,5, ceea ce este mai puţin obișnuit. Bilanțul, la această oră, a depășit 11.200 de morți și, pe măsură ce trece timpul, este de așteptat să crească. 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă. Continuă căutările și misiunile de salvare contracronometru. Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău