Ce super-rachete pregătește Londra pentru Ucraina. Costul e de 1,2 mil. de lire sterline și „bate” 240 de kilometri

11 Feb. 2023, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2023, 16:28 // Actual //  bani.md

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Premierul britanic Rishi Sunak a promis că va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei în urma vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Londra în această săptămână.

„Acum se discută dacă acestea vor fi rachete antinavă Harpoon sau rachete sol-aer Storm Shadows”, scrie The Times.

Sursele publicației din departamentele ucrainene de apărare au confirmat că Kievul este gata să folosească aceste rachete pentru a lovi ținte rusești în Crimeea, după ce Zelenski a spus că armele occidentale cu rază lungă vor fi folosite pentru a ataca ținte rusești „în adâncurile teritoriilor ocupate”.

The Times scrie că o rachetă Harpoon costă 1,2 milioane de lire sterline. Raza maximă de acțiune este de 240 de kilometri. La rândul său, Storm Shadows costă de două ori mai mult, dar poate distruge ținte la o distanță de peste 560 de kilometri. Deși versiunea de export a acestor rachete are o rază de acțiune mult mai scurtă.

„ Există discuții în curs despre exact câte rachete britanice cu rază lungă pot fi transferate, în ciuda preocupărilor anterioare că acordarea Ucrainei posibilitatea de a lovi Rusia ar putea duce la o escaladare a conflictului”, se spune în articol.

Recent, aliații occidentali și-au atenuat poziția față de transferul de arme ofensive și par să fi acceptat argumentele Kievului conform cărora Crimeea este un teritoriu ocupat și, prin urmare, instalațiile rusești de pe teritoriul său pot fi considerate o țintă legitimă. Președintele american Joe Biden a dublat efectiv capacitățile cu rază lungă de acțiune ale armatei ucrainene anul trecut, aprobând un nou pachet de ajutor american care include rachete GLSDB care pot distruge ținte de până la 150 de kilometri distanță. Ucraina a promis că nu va folosi aceste arme pentru a ataca Rusia, dar această promisiune nu se aplică Crimeei.

Siddharth Kaushal, expert al Institutului Regal de Servicii Unite (RUSI), a explicat că Occidentul trebuie să ofere Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, astfel încât să poată continua să distrugă depozitele rusești cu muniție. În ultimele luni, generalii lui Putin au început să mute centrele de comandă și depozitele de arme departe de linia frontului. Pentru că armata ucraineană le-a distrus cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane.

„Vrem să le oferim ceva care să poată atinge o țintă la o distanță de peste 100 de kilometri, dar cu o rază de acțiune care nu este suficient de lungă pentru a lovi Rusia”, a explicat expertul.

El a mai adăugat că rachetele antinavă Harpoon, pe care Ucraina le-a primit deja de la Danemarca, pot fi adaptate pentru lansare din camioane. Deși vor fi mai puțin precise în distrugerea țintelor terestre. Kaushal a mai spus că rachetele Storm Shadow pot fi lansate și de la sol. Dar este mai probabil ca avioanele ucrainene vor fi înarmate cu ele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău