Cum își ”cumpără” Rusia aliații: zeci de mii de tone de grâu, donate unei țări care se opune hegemoniei SUA

16 Feb. 2023, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2023, 04:46 // Actual //  bani.md

Rusia a oferit Cubei miercuri, 15 februarie, o donaţie de ”urgenţă” de 25.000 tone de grâu pentru a combate penuria de pe insulă, un semn al aprofundării relaţiilor între cei doi aliaţi de lungă durată, transmite Reuters.

Într-o scurtă ceremonie în portul Havana, ambasadorul rus Andrei Guskov a spus că Moscova ”însoţeşte eforturile Cubei de dezvoltare în domenii precum industria, construcţiile de maşini, transport şi energie”.
Donaţia substanţială de grâu marchează cea mai recentă deschidere între Cuba şi Rusia.
Aceasta din urmă, lovită de sancţiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, caută să îşi întărească relaţiile politice şi economice cu alte ţări care se opun la ceea ce Moscova numeşte hegemonia Statelor Unite.

Cuba se află sub embargou economic din partea SUA din 1962, după revoluţia comunistă condusă de Fidel Castro.

Ana Teresita González, ministru adjunct cubanez pentru comerţ exterior, a declarat pentru Reuters în marja ceremoniei că Rusia a donat recent Cubei alimente şi medicamente, în cadrul unei ”relaţii statornice” între cele două ţări.

”Guvernul şi poporul rus au fost alături de noi în vremuri dificile începând din pandemie”, a spus ea într-un scurt interviu.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel au dezvelit în noiembrie un monument la Moscova al lui Castro şi au promis să adâncească prietenia în faţa sancţiunilor americane.

Cu câteva zile înaintea invaziei în Ucraina, Rusia a fost de acord să amâne până în 2027 plata datoriei de către Cuba.

Presa de stat cubaneză a relatat în decembrie că livrările de grâu fac parte din cele 800 milioane de ruble (10,8 milioane de dolari) alocate de Rusia pentru a achiziţiona şi livra grâu Cubei.

Rusia a trimis în aprilie 20.000 tone de grâu în Cuba, când preţurile mondiale au crescut brusc la începutul conflictului din Ucraina, provocând o penurie de pâine pe insulă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Mai 2025, 10:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Mai 2025, 10:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă, de la începutul acestui an, cu cea mai severă epidemie de pestă porcină africană (PPA) din istoria sa. În doar două luni, martie și aprilie, aproximativ 118.000 de porci au fost sacrificați pentru a limita extinderea virusului – echivalentul a 20% din efectivul național.

Potrivit Serviciului veterinar, de la începutul anului au fost înregistrate circa 30 de focare de PPA, dintre care două au afectat ferme comerciale, cu impact economic major asupra sectorului zootehnic. Cel mai recent caz a fost identificat în satul Pelinia, raionul Drochia, unde mai multe cadavre de porci au fost descoperite la o groapă de gunoi, stârnind panică printre localnici, notează g4food.ro.

„Pesta porcină africană NU afectează oamenii, dar este extrem de contagioasă pentru porci. Vă rugăm să fiți vigilenți și să nu aruncați cadavrele de animale la gunoi. Acest gest pune în pericol întreaga comunitate”.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a dispus măsuri stricte de supraveghere în gospodăriile din Pelinia și a interzis sacrificarea și comercializarea porcilor în zonă. ANSA a reiterat că PPA nu se transmite la oameni, dar a solicitat cooperarea totală a cetățenilor pentru a evita răspândirea virusului.

Deși amploarea focarelor este fără precedent, Asociația Crescătorilor de Porci din Moldova susține că efectele vor fi limitate în timp. Președintele asociației, Adrian Burduja, a declarat că fermierii afectați își vor relua activitatea din toamnă, iar prețurile la carne de porc nu vor crește semnificativ.

„Situația este stabilă. Prețurile sunt cu 3–5% mai mici decât în 2024. Orice scumpire ar declanșa importuri masive și ar face imposibilă creșterea prețurilor de către producători”, a explicat Burduja. ANSA a precizat, la rândul său, că nu există riscul unei penurii de carne de porc, însă o parte din cerere va fi acoperită prin importuri, cel puțin până la refacerea stocurilor interne.

Autoritățile avertizează că simptomele PPA includ febră mare, letargie, lipsa apetitului, pete roșii sau vineții pe piele și moarte subită. Cetățenii sunt rugați să anunțe imediat veterinarul sau primăria în caz de suspiciune de boală și să nu recurgă la îngroparea sau abandonarea porcilor morți, gesturi care pot agrava epidemia.

Criza actuală readuce în atenție vulnerabilitățile sistemului veterinar, în special în zonele rurale, unde controlul asupra micilor exploatații este redus, iar măsurile de biosecuritate sunt greu de implementat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE