E oficial! Dorin Recean își prezintă mâine programul și componența guvernului în plenul Parlamentului

15 Feb. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul desemnat, Dorin Recean, va prezenta programul de activitate și componența viitorului cabinet de miniștri în plenul Parlamentului, la ședința plenară de mâine, 16 februarie. Biroul permanent s-a convocat astăzi și a aprobat ordinea de zi a ședințelor în plen, care urmează să fie convocate în perioada 16 februarie – 2 martie.

Ordinea de zi include mai multe inițiative legislative, care vor fi examinate în prima lectură: proiectul de lege privind serviciile de finanțare participativă, inițiativa legislativă pentru modificarea unor acte normative conexe domeniului de guvernanță participativă și al pieței de capital, modificarea Legii cu privire la eficiența energetică, precum și accederea Republicii Moldova la Acordul parțial extins al Consiliului Europei privind rutele culturale.

În aceeași perioadă, deputații vor examina, în a doua lectură, inițiativa legislativă elaborată cu scopul de a stimula comerțul electronic și cea care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului. Tot în lectura a doua vor fi examinate modificări la Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, la Legea cu privire la patenta de întreprinzător și la Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

De asemenea, parlamentarii vor examina proiectul de hotărâre privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale și vor audia Raportul auditului conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău