Cel mai bun somelier din lume a primit în dar vinuri moldovenești și a fost invitat să viziteze Moldova!

16 Feb. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2023, 11:20 // Actual //  MD Bani

Vinul Moldovei a participat în calitate de partener al evenimentului „Best Sommelier of the World”, a 17-a ediție, organizat de către Asociația Internațională a Somelierilor (ASI), în cadrul căruia somelierul letonian Raimonds Tomson a fost desemnat cel mai bun somelier din lume, oferit odată la trei ani.

Cel mai bun somelier din lume împreună cu Nina Jensen din Danemarka și Reece Choi din China, care l-au urmat pe podium, au primit simbolurile legendare ale Republicii Moldova – vinuri moldovenești și covoarele „Pomul Vieții” din scoarță basarabeană, precum și invitația de a vizita Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la Paris, Franța, în perioada 7-12 februarie, 2023. În competiția talentelor, aptitudinilor și cunoștințelor în domeniul vinului și a sommeleriei au participat 68 somelieri din 63 țări, de pe toate continentele. Vinul Moldovei este partener de aur al ASI și al evenimentelor sale, ceea ce a permis ca în decursul celor 6 zile de concurs, peste 300 de sommelieri, jurnaliști, restauratori și profesioniști să deguste 21 de vinuri produse de 12 companii din Moldova. 

Participarea Vinului Moldovei la acest eveniment reprezintă o recunoaștere a calității vinurilor produse în țara noastră și oportunitatea de a crea o reputație internațională formatorii de opinie pentru a susține exporturile vinurilor de calitate pe piețele de valoare înaltă.

Acest parteneriat este parte a programului de marketing al Oficiului Național al Viei și Vinului, susținut prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID, partenerul strategic al filierei vitivinicole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Prezentarea vinurile noastre unui public cu o cunoaștere profundă și extinsă a vinurilor, precum sunt somelierii, reprezintă o oportunitate excelentă de a-i iniția pe cei mai elevați experți în diversitatea terroir-ului Republicii Moldova și a promova vinurile autentice și de calitate”, a precizat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Am constatat un viu interes și o dorință de a explora Vinul Moldovei din partea acestor experți, versați în cele mai notorii regiuni vitivinicole. Or, soiurile autohtone, asamblajele originale, calitatea ireproșabilă, brandingul creativ și istoria intrigantă a vinurilor noastre au devenit puncte de atracție la standul Vinului Moldovei pentru unii dintre cei mai celebri sommelieri ai lumii, dar și pentru tinerii profesioniști și sommelieri, care vor dezvolta noi portofolii de produse și tendințe de consum”, a constatat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Asociația Internațională a Somelierilor a fost fondată în 1969, pe teritoriul Franței și are acum peste 60 de membri, asociații din domeniul vitivinicol, din diferite țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Oceania. În ultimii ani, ASI și-a concentrat activitatea în domeniul instruirii specializate, cât și în organizarea concursurilor internaționale, scopul final fiind creșterea competenței somelierilor la nivel global și promovarea culturii vinului.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală