Cel mai bun somelier din lume a primit în dar vinuri moldovenești și a fost invitat să viziteze Moldova!

16 Feb. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2023, 11:20 // Actual //  MD Bani

Vinul Moldovei a participat în calitate de partener al evenimentului „Best Sommelier of the World”, a 17-a ediție, organizat de către Asociația Internațională a Somelierilor (ASI), în cadrul căruia somelierul letonian Raimonds Tomson a fost desemnat cel mai bun somelier din lume, oferit odată la trei ani.

Cel mai bun somelier din lume împreună cu Nina Jensen din Danemarka și Reece Choi din China, care l-au urmat pe podium, au primit simbolurile legendare ale Republicii Moldova – vinuri moldovenești și covoarele „Pomul Vieții” din scoarță basarabeană, precum și invitația de a vizita Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la Paris, Franța, în perioada 7-12 februarie, 2023. În competiția talentelor, aptitudinilor și cunoștințelor în domeniul vinului și a sommeleriei au participat 68 somelieri din 63 țări, de pe toate continentele. Vinul Moldovei este partener de aur al ASI și al evenimentelor sale, ceea ce a permis ca în decursul celor 6 zile de concurs, peste 300 de sommelieri, jurnaliști, restauratori și profesioniști să deguste 21 de vinuri produse de 12 companii din Moldova. 

Participarea Vinului Moldovei la acest eveniment reprezintă o recunoaștere a calității vinurilor produse în țara noastră și oportunitatea de a crea o reputație internațională formatorii de opinie pentru a susține exporturile vinurilor de calitate pe piețele de valoare înaltă.

Acest parteneriat este parte a programului de marketing al Oficiului Național al Viei și Vinului, susținut prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID, partenerul strategic al filierei vitivinicole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Prezentarea vinurile noastre unui public cu o cunoaștere profundă și extinsă a vinurilor, precum sunt somelierii, reprezintă o oportunitate excelentă de a-i iniția pe cei mai elevați experți în diversitatea terroir-ului Republicii Moldova și a promova vinurile autentice și de calitate”, a precizat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Am constatat un viu interes și o dorință de a explora Vinul Moldovei din partea acestor experți, versați în cele mai notorii regiuni vitivinicole. Or, soiurile autohtone, asamblajele originale, calitatea ireproșabilă, brandingul creativ și istoria intrigantă a vinurilor noastre au devenit puncte de atracție la standul Vinului Moldovei pentru unii dintre cei mai celebri sommelieri ai lumii, dar și pentru tinerii profesioniști și sommelieri, care vor dezvolta noi portofolii de produse și tendințe de consum”, a constatat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Asociația Internațională a Somelierilor a fost fondată în 1969, pe teritoriul Franței și are acum peste 60 de membri, asociații din domeniul vitivinicol, din diferite țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Oceania. În ultimii ani, ASI și-a concentrat activitatea în domeniul instruirii specializate, cât și în organizarea concursurilor internaționale, scopul final fiind creșterea competenței somelierilor la nivel global și promovarea culturii vinului.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU