Cel mai bun somelier din lume a primit în dar vinuri moldovenești și a fost invitat să viziteze Moldova!

16 Feb. 2023, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2023, 11:20 // Actual //  MD Bani

Vinul Moldovei a participat în calitate de partener al evenimentului „Best Sommelier of the World”, a 17-a ediție, organizat de către Asociația Internațională a Somelierilor (ASI), în cadrul căruia somelierul letonian Raimonds Tomson a fost desemnat cel mai bun somelier din lume, oferit odată la trei ani.

Cel mai bun somelier din lume împreună cu Nina Jensen din Danemarka și Reece Choi din China, care l-au urmat pe podium, au primit simbolurile legendare ale Republicii Moldova – vinuri moldovenești și covoarele „Pomul Vieții” din scoarță basarabeană, precum și invitația de a vizita Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat la Paris, Franța, în perioada 7-12 februarie, 2023. În competiția talentelor, aptitudinilor și cunoștințelor în domeniul vinului și a sommeleriei au participat 68 somelieri din 63 țări, de pe toate continentele. Vinul Moldovei este partener de aur al ASI și al evenimentelor sale, ceea ce a permis ca în decursul celor 6 zile de concurs, peste 300 de sommelieri, jurnaliști, restauratori și profesioniști să deguste 21 de vinuri produse de 12 companii din Moldova. 

Participarea Vinului Moldovei la acest eveniment reprezintă o recunoaștere a calității vinurilor produse în țara noastră și oportunitatea de a crea o reputație internațională formatorii de opinie pentru a susține exporturile vinurilor de calitate pe piețele de valoare înaltă.

Acest parteneriat este parte a programului de marketing al Oficiului Național al Viei și Vinului, susținut prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID, partenerul strategic al filierei vitivinicole.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Prezentarea vinurile noastre unui public cu o cunoaștere profundă și extinsă a vinurilor, precum sunt somelierii, reprezintă o oportunitate excelentă de a-i iniția pe cei mai elevați experți în diversitatea terroir-ului Republicii Moldova și a promova vinurile autentice și de calitate”, a precizat Elizaveta Breahnă, directoarea interimară a Oficiului Național al Viei și Vinului.

„Am constatat un viu interes și o dorință de a explora Vinul Moldovei din partea acestor experți, versați în cele mai notorii regiuni vitivinicole. Or, soiurile autohtone, asamblajele originale, calitatea ireproșabilă, brandingul creativ și istoria intrigantă a vinurilor noastre au devenit puncte de atracție la standul Vinului Moldovei pentru unii dintre cei mai celebri sommelieri ai lumii, dar și pentru tinerii profesioniști și sommelieri, care vor dezvolta noi portofolii de produse și tendințe de consum”, a constatat Diana Lazăr, directoarea industriei vitivinicole și a turismului, Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Asociația Internațională a Somelierilor a fost fondată în 1969, pe teritoriul Franței și are acum peste 60 de membri, asociații din domeniul vitivinicol, din diferite țări din Europa, Asia, Africa, America de Nord, America de Sud și Oceania. În ultimii ani, ASI și-a concentrat activitatea în domeniul instruirii specializate, cât și în organizarea concursurilor internaționale, scopul final fiind creșterea competenței somelierilor la nivel global și promovarea culturii vinului.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO