VIDEO CUB cere demiterea tuturor absolvenților școlii ruse! Trei miniștri din guvernul Recean au studii la Moscova

16 Feb. 2023, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2023, 13:50 // Actual //  bani.md

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) , Igor Munteanu, cere ca toți absolvenții instituțiilor de învățământ din Rusia să fie eliminați din instituțiile de stat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi.

„Ce așteptări avem față de noul Guvern? În primul rând este o noutate bună că mai mulți șefi de stat manifestă înțelegere și solidaritate față de cetățenii Republicii Moldova în lumina anunțatei tentative a unei lovituri de stat. Dacă pericolul invocat este real, iar sursa acestuia rezultă în amenințările care s-au făcut din parte unor oficiali ruși, în contextul agresiunii militari contra Ucrainei, suntem îndreptățiți să cerem autorităților Republicii Moldova abandonarea parteneriatului strategic cu Rusia, renunțarea la povara acestui parteneriat fals, care nu poate fi decât toxic. Cerem noului Guvern să recunoscă public ingerința Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova prin menținerea trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova împotriva voinței suverane a statului, fără acordul statului gazdă și în condițiile în care statul rus sponsorizează regimul separatist de la Tiraspol”.

Totodată, CUB a solicitat Ministerului de Externe să aducă la cunoștința MAE rus, obligația de a reduce numărul angajaților Ambasadei Rusiei la Chișinău limitând acțiunile sale consulare și reducând nivelul de reprezentare diplomatică.

„Cerem Guvernului Republicii Moldova să inițieze un proces activ de eliminare din structurile sale decizionale a persoanelor cu studii în școlile de spionaje rusești, atât în structurile poliției de frontieră, SIS, Ministerul Apărării, cât și Ministerul de Externe”, a mai declarat Igor Munteanu.

Trei miniștri din guvernul Recean au fost școliți în Rusia. Este vorba de Nicu Popescu, ministrul de Externe, licențiat în Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova Nicu Popescu 1998 – 2002. Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii – Școala Superioară Militar-Politică de Apărare Antiaeriană din Sanct-Petersburg, Federația Rusă. Sergiu Prodan, ministrul Culturii – Școala Teatrală „Boris Şciukin” de la Moscova în anul 1985, specialitatea „actor de teatru şi film” şi Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova (VGHIK), specialitatea „regizor de film”, clasa profesorului lui Irakli Kvirikadze (1991).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală