Scenariul în care Rusia invadează Moldova. Ajutorul pe care-l poate oferi România în caz de război – general NATO

02 Mart. 2023, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mart. 2023, 10:59 // Actual //  bani.md

Republica Moldova se simte amenințată de Federația Rusă, iar informații de natură să sporească îngrijorările vin din toate părțile. Generalul (r) Virgil Bălăceanu e sceptic în privința unui atac direct rusesc și explică,  pentru „Adevărul”, cum ar putea România să ajute Moldova și din punct de vedere militar.

Tot mai mulți nori negri se adună deasupra Moldovei și a Chișinăului, oraș în care protestele alimentate de ruși cresc în intensitate de la o zi la alta. Pe acest fond, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că va continua să încerce destabilizarea Republicii Moldova „prin război hibrid” şi „război informaţional”, dar și mai grav, spune că Moscova vrea să transforme Moldova într-o nouă Ucraină și să o atace, scrie adevărul.ro.

La rândul ei, președinta Moldovei, Maia Sandu, a afirmat că rușii încearcă să dea o lovitură de stat și că protestele care adună zeci de mii de oameni sunt organizate și regizate de agenți ruși.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va spriji Moldova în „orice scenariu”, lăsând să se înțeleagă că și în cazul unei invazii rusești. Iar pentru ca tabloul să fie complet, compania aeriană Wizz Air a anunțat că va suspenda zborurile din și spre Chișinău, ceea ce poate lăsa loc de intrepretări.

Dar cât de probabilă ar fi o intervenție militară a Rusiei în mica republică de la Est de Prut, este întrebare care îi frământă pe mulți. Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei. În opinia sa, un atac rusesc asupra Moldovei este imposibil, cel puțin în acest moment.

De ce nu pot rușii să atace Moldova

„Este imposibil în această etapă și în această desfășurare a războiului din Ucraina. Un pod aerian deasupra Ucrainei este imposibil, pentru că ar fi o misiune sinucigașă. Pod aerian înseamnă desant parașutat, desant debarcat, se zboară la altitudini mici, iar apărarea antiaeriană a ucrainenilor este deja pe poziție. Rușii chiar n-au cum să survoleze spațiul aerian al Ucrainei, partea de est a Ucrainei fără să aibă pierderi imense. Și ar fi o misiune suicidală că să o definesc așa”, spune generalul.

Nici o intervenție a trupelor terestre ruse nu este posibilă, adaugă el, pentru că rușii se concentrează acum în Estul Ucrainei.

„O legătură terestră este iarăși imposibilă. Ei sunt concentrați pentru bătălia Donbasului. Scot trupele din bătălia Donbasului ca să redeschidă o direcție operativă înspre Odessa, Odessa înspre Transnistria după ce au renunțat la capul de pod de pe malul drept al Niprului? Și au renunțat de puțin timp, deci din punct de vedere al desfășurării operației invaziei din Ucraina nu s-ar justifică o direcție operativă terestră și una aeriană înspre Transnistria. Ar fi pierderile prea mari, resursele cu zeci de mii de oameni și mii de echipamente militare doar pentru a ajunge în Transnistria, care n-ar avea nicio explicație strategică”, e tabloul arătat de generalul Virgil Bălăceanu.

Dar chiar dacă în acest moment, Federația Rusă nu are cum să atace direct Republica Moldova, acest lucru nu înseamnă că Chișinăul poate respira liniștit. În funcție de desfășurarea ulterioară a războiului din Ucraina, rușii ar putea ajunge în situația în care să atace Moldova.

Indiferent de ce se va întâmpla, România este datoare să-și ajute sora mai mică, spune generalul, inclusiv militar. Acest lucru nu implică desfășurarea de trupe românești la Est de Prut sau un război cu Rusia.

Cum România poate ajuta miliatar

„Ajutorul militar pornește de la o relație bilaterală, România are relație bilaterală din punct de vedere al cooperării în domeniul apărării cu Republica Moldova cum are și cu alte state. Sunt exerciții care se organizează în comun, fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul Republicii Moldova. Probabil vor mai interveni și alte forme de pregătire în comun, pot să apară și aspecte legate de sprijinul înzestrării armatei Republicii Moldova, sigur nu la dimensiunea pe care o vrea Republica Moldova”, mai spune el.

Chiar dacă România nu poate dona sisteme avansate de apărare precum Patriot, pentru că încă nu are suficiente nici pentru apărarea propriului teritoriu, există alte căi de a-i ajuta pe moldoveni:  „Am fost întrebat de un post de radio din Republica Moldova dacă România ar fi în măsură să doneze sisteme Patriot pentru Republica Moldova, ori noi nu avem asigurate sistemele Patriot în totalitate pentru România. Deci problemele sunt complicate din acest punct de vedere, dar sunt alte categorii de echipamente militare, de muniții care pot să fie, la nevoie, exportate, pentru că e vorba de respectarea unor modalități de export până la urmă în Republica Moldova în funcție de nevoi.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ