Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cadrul normativ general pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică a rețelelor și sistemelor informaționale, utilizate la furnizarea serviciilor de infrastructură critică în Republica Moldova.
Consolidarea nivelului de securitate este necesar pentru a face față amenințărilor hibride și riscurilor cibernetice, aflate în creștere. În document este specificată competența autorităților și a instituțiilor publice în materie de securitate cibernetică. La fel, este determinată procedura de gestionare a crizelor în acest domeniu și formulate cerințele, măsurile și mecanismele de securizare a rețelelor și sistemelor informatice – esențiale pentru funcționarea societății, dar și pentru o mai bună gestionare a incidentelor cibernetice.
„Transformarea digitală a economiei și a societății a venit cu un set de oportunități, dar și cu multe provocări, una dintre ele fiind securitatea cibernetică. Odată cu dezvoltarea tehnologiilor digitale, atacurile cibernetice devin tot mai costisitoare, mai ales pentru entitățile cheie ale țării. Astfel, securitatea cibernetică devine o prioritate majoră”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Suplimentar, este creată și asigurată buna funcționare a mecanismelor de cooperare la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice. Mai mult, implementarea inițiativei legislative va asigura o creștere a nivelului de reziliență cibernetică, astfel putând fi evitate incidentele cibernetice, prejudiciile materiale și reputaționale.
Reglementarea problematicii securității cibernetice printr-o lege națională este una din opțiunile recomandate, din punct de vedere al bunelor practici europene, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.